Una de cada tres llars de gent gran disposen de telèfons mòbils intel·ligents i la gran majoria té un únic proveïdor de serveis de telecomunicacions, segons un estudi que també revela que la meitat de la gent gran navega per internet i segueix comprant premsa al quiosc. Més de la meitat de la gent gran (52%) navega per internet, dedicant-hi una mitjana de 87 minuts. També gairebé la meitat dels majors de 65 anys (48%), segueix comprant premsa de paper al quiosc.
Aquestes són dues de les principals conclusions de l’estudi que ha realitzat e-Media, una Empresa de Base Tecnològica (EBT) o spin-off de la Universitat Complutense de Madrid.
e-Media ha realitzat aquesta investigació com a part de la seva Projecto Ment@, una emprenedoria social per afavorir les TICs entre grans actius, majors dependents i els seus cuidadors. La primera fase ha estat una enquesta online realitzada a l’entorn dels professors universitaris per conèixer el nivell d’equipament a les llars de la gent gran.
Pràcticament totes les llars disposen de televisió (100%), ràdio (96%) i telèfon fix (94%), i en tres quartes parts també telèfon mòbil convencional (75%). En un de cada tres (34%) hi ha també telèfons mòbils intel·ligents -smartphones-. La gran majoria de les llars (91%) té un únic proveïdor de serveis de telecomunicacions i en gairebé dos terços d’ells (61%) es tracta de Telefónica / Movistar.
Quant a l’ús que es fa del telèfon és principalment per fer i rebre trucades, tant en fix (81%) com en mòbil (73%). L’enviament de SMS (30%), l’ús de WhatsApp (18%) o navegar a internet (11%) segueixen sent minoritaris.
La inversió anual en tecnologia en aquestes llars de gent gran ronda els 1.500 euros. El 80% gasta en telefonia més de 30 euros al mes, sent la mitjana mensual de 68 euros.
Respecte al consum de mitjans, el majoritari és la televisió (informatius: el 89%; entreteniment: 75%), i també és molt important la ràdio (70%). Crida l’atenció, en aquest estudi, que la gent gran continuen sent un públic fidel als productes d’impremta. Així, al voltant de la meitat, segueix comprant premsa al quiosc (48%) i llibres a les llibreries (47%). Un 23% llegeix premsa gratuïta de paper i el 21% manté vives subscripcions a diaris i revistes. També les aplicacions, que els enquestats perceben de més interès per a la gent gran, estan relacionades amb la impremta: lectura de premsa i llibres (74% ).
Per aprofundir en les necessitats, reals i percebudes d’aquest grup de gent gran, i desenvolupar un entorn i unes aplicacions adaptades a elles, s’ha dissenyat una segona fase de la investigació, que es posarà en marxa a partir de gener de 2014, que pretén finançar socialment a través de crowdfunding i amb patrocini d’empreses. Podeu obtenir més informació AQUÍ
De ABC i AEC / El Butlletí de l’ACPG