Com diem aquí, quan vegis la barba del teu veí pelar, posa la teva a remullar. Els editors d’Austràlia s’enfronten a un escenari complex. Si la moderació dels comentaris que reben a les seves webs requereix reflexió per trobar equilibri entre oferir espai d’opinió a l’audiència i garantir el civisme amb els recursos imprescindibles, a aquest maldecap s’uneix el mateix exercici en les seves pàgines de Facebook, tal i com explica The Guardian. La Cort d’Apel·lació de Nova Gal·les del Sud acaba de rebutjar la petició de diversos mitjans contra la decisió de la Cort Suprema del mateix estat que fa uns mesos els declarava responsables de qualsevol intervenció d’un usuari sota les notícies que col·loca en la més gran plataforma social del món.
Aquesta decisió delimita un escenari complicat per als mitjans. La possibilitat de ser denunciats per intervencions punibles en entorns de tercers pot canviar la forma d’operar d’alguns editors no només en aquesta xarxa social, sinó en unes altres que funcionin de manera similar, davant la situació de no poder dedicar recursos suficients a garantir que tots els comentaris siguin correctes.
News Corp, Nine i Sky van llançar un comunicat conjunt en resposta a aquesta decisió en què mostren el seu desacord, ja que “no reconeix que és Facebook qui controla la seva plataforma, tampoc que no ofereix la possibilitat als mitjans de desactivar els comentaris”. Això últim afegeix un altre factor essencial en aquesta situació, ja que efectivament cap mitjà pot protegir-se de possibles accions legals impedint els comentaris d’usuaris, i de fet aquests són avui l’element clau perquè la plataforma determini l’abast d’una publicació.
Aquesta fallada coincideix en el temps amb el debat obert per Trump amb la seva ordre executiva contra el blindatge legal de les plataformes socials, segons publica aquesta setmana Dircomfidencial. Segons la Secció 230 de la CDA, aquests serveis no són responsables legalment del que els usuaris aboquen en elles, i en tot cas se’ls suposa bona fe a l’eliminar allò que pugui ser punible quan se’ls notifica. Aquesta normativa protegeix igualment als mitjans i aplica de la mateixa manera sobre els comentaris de les seves webs. (Font: Mediàtic/Àmbit d’Estratègia)