El darrer número de la revista Comunicar presenta els resultats d’una enquesta realitzada a una mostra de 1.552 estudiants de Periodisme de cinc universitats públiques espanyoles durant el curs 2011-12. La investigació aborda dos objectius: conèixer la valoració dels estudiants respecte a la titulació i esbrinar si consideren necessaris els estudis de Periodisme per a exercir la professió.
El treball presenta la virtut d’haver comptat amb dades a partir de la major mostra utilitzada fins al moment, que a més inclou tots els cursos i dades per a les primeres promocions d’alumnes de Grau segons l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES). Pot ser un punt de partida valuós per a posteriors estudis que permetin prendre decisions als responsables acadèmics. L’estudi forma part del «Journalism Students Project» amb estudiants de Periodisme d’Austràlia, Brasil, Xile, Mèxic, Espanya, Suïssa i els Estats Units.
Valoració dels estudiants sobre l’ensenyament del Periodisme a Espanya
Els estudiants de periodisme no estan satisfets amb la formació que reben a les facultats espanyoles. Aquesta és la principal conclusió d’una ambiciosa enquesta realitzada sobre 1.552 alumnes de les universitats Complutense i Rei Joan Carles de Madrid, Sevilla, Màlaga i Jaume I de Castelló durant el 2012. La Jaume I és la única universitat enquestada de la Xarxa Vives d’Universitats.
Els resultats s’han divulgat en un article dels professors doctora María Luisa Humanes, de la Universitat Rei Joan Carles, i Sergio Rosés, de la Universitat de Màlaga. titulat “Valoració dels estudiants sobre l’ensenyament del periodisme a Espanya”, publicat en l’últim número de la revista Comunicar, una de les més importants de l’àrea de la comunicació.
Aquests confirmen que els estudiants aproven “per la mínima” la qualitat de la formació que reben a les facultats espanyoles. Així, malgrat que la valoració mitjana pugui assolir el qualificatiu d’”aprovat” “es tracta d’un suficient baix”, assenyalen els autors. “Aquesta dada cobra més significat en comparar-la amb la valoració emesa pels estudiants de periodisme dels altres sis països de la mostra”, adverteixen els autors. Les facultats espanyoles “reben la segona pitjor valoració, només per darrere de les xilenes”. “Això hauria de generar una discussió en profunditat sobre les raons que sustenten aquesta mala valoració i les possibles modificacions en els programes i mètodes d’ensenyament”, afegeixen.
Quan es va realitzar la mostra a l’Estat espanyol hi havia 19.000 estudiants de periodisme. La mostra de 1.552 alumnes “és la més nombrosa i heterogènia empleada en estudis empírics sobre aquesta qüestió a Espanya”. Una dada significativa que ofereix aquest treball com a conclusió és que l’enquesta descobreix que així que l’estudiant avança en els cursos de grau la seva valoració dels estudis de periodisme empitjora. Els qui prioritzen el caràcter teòric i acadèmic de les facultats no les perceben tan negativament. “En el costat contrari se situen els qui demanden que els plans d’estudi s’ajustin a les necessitats de la pràctica professional vigent”. Per això, a ulls d’aquests estudiants, “la bretxa que separa la formació universitària del món professional continua sent gran”.
Curiosament, els que millor valoren la formació de les facultats són aquells que volen dedicar-se a la docència o a la investigació acadèmica. Una altra dada important és que si bé la majoria dels enquestats creuen apropiat estudiar el grau de periodisme a les facultats espanyoles per millorar la seva formació, “una quarta part d’ells considera innecessari completar la titulació per poder exercir aquesta professió”. Finalment, els estudiants amb experiència laboral i que ja coneixen el treball dels mitjans són els més crítics amb la docència a Espanya.
Finalment, la regressió determina que els estudiants que atorguen més importància al pensament crític i emfatitzen la teoria valoren millor la formació rebuda. Per contra, els que atribueixen més importància al fet que es promoguin pràctiques en condicions reals valoren pitjor la formació rebuda. Els estudiants amb experiència laboral també són més crítics amb la tasca de les facultats.
Per Àmbit d’Estratègia i Comunicació / El Butlletí de l’ACPG