Alicia de Lara, professora titular en Periodisme a la Universitat Miguel Hernández, d’Elx (on, per cert, es treballa de manera excel·lent el periodisme de proximitat), ha publicat un article d’investigació a la Revista d’Innovació en Periodisme de la mateixa universitat, en el qual, sota el títol “Redacció periodística amb eines d’IA: per què sí i per què no”, i enmig del debat sobre les bondats i els perjudicis que la IA generativa ofereix al periodisme, assenyala algunes tasques que permet dur a terme la IA en la producció periodística o en la redacció i l’organització de la informació per determinar si realment resulten útils o si és preferible fer les coses a la vella usança, com ella mateixa escriu.
Per fer aquest experiment particular, de Lara he pres com a eina principal la versió de pagament de ChatGPT, la versió Plus, amb un cost d’uns 29 euros mensuals i que es pressuposa “més fiable i creativa”. “Aquesta versió -diu l’autora de l’article- està entrenada a partir de dades disponibles fins a la darrera actualització (el passat mes d’abril), incloent-hi llibres, llocs web, articles i altres textos. De vegades utilitza una eina de navegació per cercar informació actual a internet i respondre preguntes amb les dades més recents”.
A més, la professora de Lara també he realitzat algunes de les tasques de què parla en el seu treball a través de l’aplicació de gestió d’informació Notion, que incorpora eines d’aquest tipus destinades a millorar la productivitat i l’organització. Entre aquestes, “s’hi inclouen funcions per resumir contingut, generar idees, reescriure esborranys, corregir ortografia i gramàtica, etc. Totes molt útils per als redactors”.
És molt rellevant conèixer el resultat de les seves proves fent servir aquestes aplicacions en el dia a dia. Com diu de Lara, “els comentaris i les impressions estan condicionats a les meves habilitats per dominar les eines, per la qual cosa potser la meva experiència personal no quadri amb la d’altres persones més acostumades a incorporar els sistemes d’IA a les seves rutines periodístiques”. No hi ha dubte, que val la pena llegir la totalitat del seu article.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: LNE)