Segons l’International Center for Journalists, com a científica de dades, periodista i experta en IA, sembla que Nikita Roy tingui una eina d’IA per a tot, i vol ensenyar als periodistes a crear i utilitzar la seva pròpia. Dirigeix cursos per ensenyar l’alfabetització en IA i les possibles recompenses i riscos d’aquestes tecnologies transformadores. També se centra en com la IA pot fer que els mitjans locals siguin més sostenibles, incloses maneres d’augmentar els fluxos d’ingressos, l’abast del públic i l’eficiència operativa.
Roy, a més, acull el podcast Newsroom Robots, aclamat mundialment, que inclou converses amb líders en IA i periodisme sobre la transformació que la IA està aportant a la manera com es reportaran i es consumiran les notícies. Newsroom Robots s’ha classificat entre els pòdcasts tecnològics més importants en més de 30 països a Apple Podcasts i el desembre de 2023, la Universitat de Harvard la va presentar com a “futurista” pel seu treball al pòdcast.
A “El Bloc de l’Estanis”, que pretén potenciar el periodisme de proximitat, l’interessa molt, l’impacte de la IA en el periodisme local, que ha anat creixent durant anys. Nilita Roy, membre de LION Publishers, accepta que pot ser un repte esbrinar com la IA pot afectar el treball els periodistes locals, i es pregunta si s’han d’utilitzar determinades eines i com podria ser el futur.
Roy va participar en el recent New Entrepreneur Community Slack per parlar del repte i cercar respostes a les seves preguntes. Per començar, va ser contundent: “Crec fermament que la IA és un canvi de joc per a les notícies locals. La IA generativa, en particular, ha reduït les barreres a la innovació tecnològica”. I va posar damunt la taula que hi ha projectes d’IA molt emocionants que estan passant a les redaccions locals, estudiats com a casos d’èxit.
La reconeguda científica va respondre a preguntes de futur, com: Per on hauria de començar un editor de premsa local si vol utilitzar la IA com a eina a la seva redacció, sobretot quan es tracta d’una petita operació sense molts recursos? O també: “Quins són els avantatges i els inconvenients dels grans jugadors (ChatGPT, Gemini, Perplexity, etc.) per als editors locals? És una qüestió de preferència personal o hi ha una diferència real de treball entre aquestes eines generatives?
És recomanable llegir sencer l’article de Samantha Matsumoto, publicat el mes passat a Lion Publishers, si volem saber que la IA pot millorar el treball de les redaccions de mitjans locals quan s’utilitza de manera responsable.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: ELGL)