El sistema català de coneixement s’integra a la xarxa paneuropea d’excel·lència en recerca i innovació sobre IA European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS), que connecta els millors investigadors i investigadores en el camp de la IA a Europa, i representa un aval a l’alta qualitat i l’impacte de la recerca duta a terme a Catalunya en aquest àmbit.
La posada en marxa de la nova unitat permet impulsar la recerca interdisciplinària en IA, establint col·laboracions entre experts de diferents institucions tant a escala catalana com europea, alhora que enforteix els vincles amb la indústria i facilita la captació i retenció de talent en aquest àmbit.
Amb el suport del Govern de Catalunya i en coordinació amb els agents del sistema de coneixement del país, la unitat ELLIS Barcelona s’emmarca dins l’Aliança de Recerca en IA (AIRA) que, coordinada pel Centre de Visió per Computador (CVC), és una de les potes fonamentals de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya (Catalonia.AI). La unitat ELLIS Barcelona contribueix a consolidar Catalunya com a líder en innovació i desenvolupament tecnològic a Europa i està formada per 23 investigadors i investigadores de cinc universitats i quatre centres de recerca catalans.
La unitat està dirigida per la doctora en Informàtica, matemàtica i Premi Nacional de Recerca de 2020, Carme Torras, que ha sostingut que, segons la nota de premsa de la Generalitat “és de la major importància que investigadors, institucions de recerca i administracions públiques treballin plegats per guiar el desenvolupament d’aquesta poderosa tecnologia per tal de resoldre els importants reptes que la humanitat encara”.
Des de la unitat catalana es promou la recerca interdisciplinària i transversal en IA, abastant la recerca fonamental i aplicada de l’aprenentatge automàtic i altres àmbits relacionats, com ara la visió per computador, la robòtica i el processament del llenguatge natural. Les àrees d’expertesa de la unitat inclouen la interacció entre robots i humans, la comprensió del comportament humà, la IA segura i fiable, la bioinformàtica, la imatge mèdica i la innovació oberta.
També s’hi prioritza el manteniment de vincles significatius amb la indústria local i internacional per tal de col·laborar en la creació de sistemes d’IA que promoguin el benestar en societats justes, igualitàries i sostenibles. Entre les futures línies de treball també es contempla l’organització de cicles de seminaris amb experts internacionals i actes per donar visibilitat a la recerca en IA a Catalunya i el programa ELLIS per a estudiants de doctorat i postdoctorat.
Sobre l’estratègia Catalonia.AI.- Amb l’objectiu de convertir Catalunya en un pol d’innovació, lideratge i d’atracció de talent i empreses en l’àmbit de la IA, la Generalitat de Catalunya va impulsar el 2020 l’estratègia Catalonia.AI. La creació de la unitat ELLIS Barcelona ha estat una de les línies de treball de l’Aliança de Recerca en Intel·ligència Artificial a Catalunya (AIRA), que és, juntament amb el Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI), l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial (OEIAC) i la comunitat d’IA de la Digital Catalonia Alliance (DCA-IA), un dels quatre pilars de l’estratègia, dedicat concretament a l’impuls de la recerca en intel·ligència artificial i a l’atracció i retenció de talent en aquest camp.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: Gencat)