Els editors europeus s’acosten a OpenIA sense abandonar la batalla legal

Els editors europeus s’acosten a OpenIA sense abandonar la batalla legal

La patronal AMI acosta als seus associats un article publicat a Techcrunch, en el que explica que tot i que la batalla legal d’OpenAI amb The New York Times per les dades per entrenar els seus models d’IA podria estar encara en curs, OpenAI està avançant en acords amb altres editors, inclosos alguns dels més grans d’Espanya i França.

Al març, OpenAI va anunciar que va signar contractes amb Prisa Media i Le Monde per portar contingut de notícies en espanyol i francès al chatbot Xat GPT   i va dir que aquesta associació posarà la cobertura de mitjans com El País, Cinco Días, As i El Huffington Post, davant dels seus usuaris i contribuirà al volum, cada cop més gran, de dades d’entrenament d’OpenAI.

Però quant li està pagant OpenAI als seus proveïdors de contingu? L’autor proposa una estimatció The Information va reportar al gener que OpenAI estava oferint als editors entre 1 i 5 milions de dòlars a l’any per accedir a arxius per entrenar els seus models GenAI, aleshores quant a la llicència d’articles, assumint que l’informe de The Information cal i aquestes xifres no han canviat des de llavors, es pot estimar que OpenAI està desemborsant entre 4 i 20 milions de dòlars a l’any per l’accés a notícies.

Segons Wiggers, la quantitat de diners que OpenAI està pagant als editors no representa una despesa considerable per a la companyia, especialment considerant que OpenAI té una reserva de més de 11 mil milions de dòlars i els seus ingressos anuals superen els 2 mil milions de dòlars (segons Financial Times) Ara bé, cal tenir en compte la reflexió de Hunter Walk, soci d’Homebrew i cofundador de Screendoor, quan diu que es tracta d’una quantitat prou substancial per potencialment deixar enrere els competidors que també estan buscant acords de llicència amb editors. Matisem quelcom important, els tribunals encara no han decidit si, i en quina mesura, l’ús legítim protegeix els proveïdors de reclamacions de drets d’autor. – BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: Portal Viu)