Espanya i els Estats Units arriben a un acord per combatre la desinformació

Espanya i els Estats Units arriben a un acord per combatre la desinformació

Segons informa Aquí Europa en un escrit firmat pel periodista Jesús González, el ministre espanyol d’Afers Estrangers, José Manuel Albares, i el secretari d’Estat nord-americà, Antony J. Blinken, han signat aquest mes de maig un acord bilateral per combatre la desinformació.

Al memoràndum signat, es fa especial esment a l’espanyol, però no s’exclouen altres idiomes, segons han informat a The Diplomat fonts diplomàtiques. Als Estats Units hi ha actualment 324 mitjans de comunicació en espanyol.

El contingut del memoràndum, explicat per les mateixes fonts, té cinc punts fonamentals:

1.- Espanya i els Estats Units decideixen abordar conjuntament la manipulació informativa que s’exerceix a través de mètodes com la propaganda o la desinformació, que pot crear o fomentar dins dels països i comprometen la integritat de les eleccions.

2.- Assenyalen que les ingerències internes són una amenaça per a la seguretat nacional.

3.- S’estableix un pla de treball sobre la desinformació en espanyol, però no se n’exclouen altres idiomes.

4.- Els participants en l’acord recolzaran les institucions que cooperin en aquesta matèria.

5.- En l’àmbit bilateral creat per contrarestar la manipulació, ambdós Estats intercanviaran informació sempre en el marc de les lleis i els reglaments de cadascun dels dos països.

La Llei de Premsa Europea.- Com bé recorda José Manuel Albares a Aquí Europa, aquest acord arriba a una setmana escassa d’haver-se aprovat la Llei de llibertat de premsa de la Unió Europea, de transposició obligada per a Espanya. S’hi estableix un nou conjunt de regles per protegir el pluralisme i la independència dels mitjans a la UE. Garantiran que els mitjans (públics i privats) puguin operar més fàcilment a través de les fronteres al mercat interior de la UE, sense pressions indegudes i tenint en compte la transformació digital de l’espai mediàtic.

Les autoritats tindran prohibit pressionar els periodistes i editors perquè divulguin les seves fonts: no podran aturar-los, sancionar-los, fer cerques a les seves oficines o instal·lar programes de vigilància intrusius als dispositius electrònics. S’hi han afegit salvaguardes importants per permetre l’ús de programes espia. Això només serà possible per a casos específics i prèvia autorització judicial per investigar delictes greus sancionats amb pena de presó. Els periodistes hauran de ser informats que han estat objecte de vigilància i podran objectar davant dels tribunals.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: generaldavila.com)