La UOC presenta un estudi sobre discursos d’odi als mitjans de comunicació. Segons aquest treball, els discursos racistes i LGTBI-fòbics als mitjans a Catalunya, no reben sancions en deu anys. En aquest temps només s’han gestionat vint-i-cinc queixes a Catalunya sobre discursos d’odi, de les quals deu corresponen al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i quinze al Consell de la Informació de Catalunya (CIC).
La investigació conclou que l’absència de sancions no s’explica únicament per la possible naturalesa improcedent de la queixa, sinó també per les deficiències en la resolució jurídica del cas. Un cop analitzades les argumentacions jurídiques del CAC en els casos de les queixes susceptibles d’originar sanció, es constata que no s’utilitzen tots els recursos jurídics existents.
L’informe destaca que una altra raó que explica la baixa eficiència dels sistemes de resolució de queixes per continguts LGTBI-fòbics i racistes als mitjans de comunicació a Catalunya és el fet que no hi hagi un ens regulador amb capacitat sancionadora que abasti totes les queixes, sense distinció de si els continguts són emesos per mitjans audiovisuals o escrits.
Tot plegat confirma la hipòtesi principal de l’estudi: les vies de queixa de què disposa la ciutadania per fer front als discursos d’odi als mitjans de comunicació són ineficients a Catalunya.
Aquestes són les conclusions principals de l’estudi Els drets dels col·lectius i persones afectades per discursos d’odi racistes i LGTBI-fòbics difosos a través dels mitjans de comunicació,elaborat per Josep Granados Lladós, Vicent Canet Martínez i Anna Clua Infante, investigadora del grup de recerca Transformació Social i Comunicació (SOTRAC), dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Es pot accedir a l’estudi de la UOC “Els drets dels col·lectius i persones afectades per discursos d’odi racistes i lgtbi-fòbics difosos a través dels mitjans de comunicació. Diagnosi del funcionament dels mecanismes de queixa del Consell de l’Audiovisual de Catalunya i del Consell de la Informació de Catalunya” des d’aquest enllaç.- El Bloc de l’Estanis/Comunicació 360º (Il·lustració: Fundació CIC)