La Comissió Europea demana als partits polítics que no utilitzin Intel·ligència Artificial (IA) i “deepfake” en la seva comunicació

La Comissió Europea demana als partits polítics que no utilitzin Intel·ligència Artificial (IA) i “deepfake” en la seva comunicació

La Comissió Europea ha emès una recomanació als partits polítics  de tot Europa perquè facilitin informació sobre l’ús de la Intel·ligència Artificial (IA) en l’elaboració o difusió de continguts, i s’abstinguin de produir o difondre “deepfakes” o “ultra falsificacions”. S’ha pres aquesta recomanació després que el novembre passat la vicepresidenta de la comissió de Llibertats, Maite Pagaza, denunciés davant l’Executiu comunitari que el director de comunicació del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), Ion Antolín, havia difós una imatge generada per Intel·ligència Artificial (IA) en què manipulava fotos de manifestants deshumanitzant-los i brutalitzant-los durant les protestes davant del madrileny carrer de Ferraz contra l’amnistia.

La Comissió Europea (CE) indica que la seva proposta de Llei d’Intel·ligència Artificial (IA) es va basar en una avaluació d’impacte exhaustiva de les llacunes normatives a la llum dels riscos i les oportunitats que ofereix la IA, un enfocament basat en risc. El text final de la Llei preveu que els resultats dels sistemes de IA generativa han d’estar marcats i s’han de poder detectar com a generats per IA per evitar l’engany i la manipulació.

Les ultrafalsificacions també s’han d’etiquetar clarament, de manera que tota persona afectada podrà presentar una denúncia davant de les autoritats nacionals competents per infraccions de la Llei d’IA. Al Reglament sobre publicitat política també s’han inclòs normes relatives a l’ús transparent de la IA per segmentar i oferir anuncis polítics.- BeMediàtic (il·lustració: 123RF)