La Intel·ligència Artificial ja remodela les redaccions, segons un estudi d’AP

La Intel·ligència Artificial ja remodela les redaccions, segons un estudi d’AP

Està comprovat que The Associated Press és una de les primeres agències de notícies que aprofita la intel·ligència artificial i l’automatització per reforçar el seu principal informe de notícies. Avui en dia, utilitza l’aprenentatge automàtic en punts clau de la seva cadena de valor, com ara la recollida, la producció i la distribució de notícies.

Un nou estudi d’AP revela que la intel·ligència artificial generativa ja està remodelant els rols i el flux de treball de les redaccions. Gairebé el 70% dels periodistes de les redaccions de diferents orígens i mitjans enquestats fa un parell de mesos diuen que estan usant la tecnologia per crear publicacions, butlletins i titulars a les xarxes socials; traducció i transcripció d’entrevistes; i esborranys de contes, entre altres usos. Una cinquena part va dir que havien utilitzat IA generativa per a multimèdia, inclosos gràfics socials i vídeos.

Cal dir també que les xifres mostren una certa comoditat amb l’ús d’IA generativa, els enquestats probablement han tingut més temps per experimentar amb la tecnologia a les seves redaccions. Però la investigació mostra que per a qualsevol mitjà que vulgui mantenir-se rellevant, és imprescindible familiaritzar-se amb la IA.

Altres aspectes destacats de l’estudi:

  • El 54% va dir que “potser” deixarien que les empreses d’IA entrenin els seus models fent servir el seu contingut.
  • El 49% va dir que els seus fluxos de treball ja han canviat a causa de la IA generativa.
  • El 56% va dir que s’hauria de prohibir la generació d’IA de peces senceres de contingut.
  • Només el 7% dels que van respondre estaven preocupats perquè la IA desplaçava llocs de treball.
  • El 18% va dir que la manca de formació era un gran repte per a l’ús ètic de la IA. “La formació és encantadora, però el temps dedicat a la formació és temps que no es dedica al periodisme, i una petita organització no es pot permetre el luxe de fer-ho”, va dir un enquestat.

Aquest estudi recomanable de The Associated Press, en col·laboració amb el Computational Journalism Lab de la Universitat de Northwestern i el Laboratori d’IA, Mitjans i Democràcia de la Universitat d’Amsterdam, el trobareu en aquest enllaç.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: AI, Media & Democracy Lab)