Està comprovat que The Associated Press és una de les primeres agències de notícies que aprofita la intel·ligència artificial i l’automatització per reforçar el seu principal informe de notícies. Avui en dia, utilitza l’aprenentatge automàtic en punts clau de la seva cadena de valor, com ara la recollida, la producció i la distribució de notícies.
Un nou estudi d’AP revela que la intel·ligència artificial generativa ja està remodelant els rols i el flux de treball de les redaccions. Gairebé el 70% dels periodistes de les redaccions de diferents orígens i mitjans enquestats fa un parell de mesos diuen que estan usant la tecnologia per crear publicacions, butlletins i titulars a les xarxes socials; traducció i transcripció d’entrevistes; i esborranys de contes, entre altres usos. Una cinquena part va dir que havien utilitzat IA generativa per a multimèdia, inclosos gràfics socials i vídeos.
Cal dir també que les xifres mostren una certa comoditat amb l’ús d’IA generativa, els enquestats probablement han tingut més temps per experimentar amb la tecnologia a les seves redaccions. Però la investigació mostra que per a qualsevol mitjà que vulgui mantenir-se rellevant, és imprescindible familiaritzar-se amb la IA.
Altres aspectes destacats de l’estudi:
- El 54% va dir que “potser” deixarien que les empreses d’IA entrenin els seus models fent servir el seu contingut.
- El 49% va dir que els seus fluxos de treball ja han canviat a causa de la IA generativa.
- El 56% va dir que s’hauria de prohibir la generació d’IA de peces senceres de contingut.
- Només el 7% dels que van respondre estaven preocupats perquè la IA desplaçava llocs de treball.
- El 18% va dir que la manca de formació era un gran repte per a l’ús ètic de la IA. “La formació és encantadora, però el temps dedicat a la formació és temps que no es dedica al periodisme, i una petita organització no es pot permetre el luxe de fer-ho”, va dir un enquestat.
Aquest estudi recomanable de The Associated Press, en col·laboració amb el Computational Journalism Lab de la Universitat de Northwestern i el Laboratori d’IA, Mitjans i Democràcia de la Universitat d’Amsterdam, el trobareu en aquest enllaç.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: AI, Media & Democracy Lab)