La premsa local com una forma eficaç de lluitar davant de la desinformació

La premsa local com una forma eficaç de lluitar davant de la desinformació

Per Sofia Morales (Diario Qué.es)

Amb la proliferació i consolidació de la tecnologia, la informació ha esdevingut una finestra oberta de bat a bat cap a un exterior ple d’incertesa. Tant les notícies falses com les autèntiques es  propaguen amb la senzillesa de prémer un sol clic, aconseguint que la desinformació, especialment per la seva habilitat per crear expectació i sorpresa, s’hagi convertit en un greu problema, tant per als governs com per als ciutadans.

En aquest context, la premsa local emergeix com un baluard fonamental que garanteix una informació  veraç, propera i fiable.  És l’arma perfecta per lluitar contra la proliferació dels bulls i falsedats a l’entorn periodístic.

El valor de la proximitat.– Un dels avantatges de la premsa local és  la proximitat amb la comunitat a la qual serveix. Mentre que els grans diaris es nodreixen d’esdeveniments nacionals i internacionals, els mitjans locals presten una atenció acurada als problemes quotidians que afecten directament els seus lectors: esdeveniments culturals, gestions municipals o problemes socials específics, són alguns.

Aquesta proximitat permet que els periodistes coneguin a fons aquestes problemàtiques que han de tractar als seus articles, podent  verificar les fonts amb més rigor  i, d’aquesta manera, reduint la possibilitat de llançar informacions errònies. A més, aquest vincle més íntim amb els lectors ajuda a estrènyer la confiança i enfortir la credibilitat del mitjà.

La rapidesa amb què es propaguen les notícies falses a través de les xarxes socials pot donar lloc a malentesos massius, això desemboca en una  presa de decisions errònia, arribant fins i tot a un pànic social creixent. Dins aquest ambient, la premsa local ofereix l’equilibri, desmentint rumors i oferint una informació més contrastada i, per tant, veraç i autèntica.

Si ens remetem a casos propers i reals, podem afirmar que els mitjans locals, en tristes circumstàncies com ara alarmes sanitàries o desastres naturals, han jugat un paper fonamental en  informar de manera precisa sobre les zones afectades, les mesures de seguretat i els recursos disponibles. Aquests detalls, que poden semblar nimis, és una cosa que els mitjans nacionals no poden oferir, ja que es dediquen a donar un enfocament més ampli.

La premsa local està profundament  integrada a les seves comunitats. D’una manera o altra, interactua de manera directa amb els ciutadans. És així com rep crides, denúncies o suggeriments que sempre enriqueixen la tasca periodística. És més, es nodreix de la pròpia veu dels ciutadans que són, en definitiva, els autèntics protagonistes de cadascun dels esdeveniments publicats.

Aquest intercanvi, ajuda a fomentar el  periodisme participatiu, aconseguint que els ciutadans treballin mà a mà amb els periodistes per combatre la desinformació.

Vivim en un món sobresaturat d’informació, per això la premsa local s’ha convertit en imprescindible.

Donar suport a la premsa local no és només recolzar un mitjà de comunicació, també és  protegir el nostre dret a estar ben informats, contribuint a la construcció de comunitats més fortes i conscients. Perquè, al capdavall, lluitar contra la desinformació s’ha de fer des de casa, i la premsa local pot ser la nostra millor aliada.- Publicat a Diario Qué.es (Il·lustració: DN)