Llegim a periodisme.com que internet és un repositori pràcticament infinit de la vida moderna, amb centenars de milers de milions de pàgines web indexades. Però encara que els usuaris de tot el món confien a la xarxa per accedir a llibres, imatges, articles de notícies i altres recursos, aquest contingut de vegades desapareix de la vista.
I és ben cert. Una nova anàlisi del Pew Research Center mostra com són d’efímers els continguts en línia: el 38% de les pàgines web que existien el 2013 ja no són accessibles una dècada després.
I si prenem la dècada completa, una quarta part de totes les pàgines web que van existir en algun moment entre 2013 i 2023 ja no són accessibles l’octubre de 2023. En la majoria dels casos, això és perquè una pàgina individual va ser eliminada o suprimida d’un lloc web que funcionava.
En el cas dels continguts més antics, la tendència encara és més marcada. Al voltant del 38% de les pàgines web que existien el 2013 no estan disponibles avui dia, en comparació del 8% de les pàgines que existien el 2023. L’estudi va examinar els enllaços que apareixen a llocs web governamentals i de notícies, així com a la secció “Referències” de les pàgines de Wikipedia a la primavera de 2023.
Aquesta anàlisi va revelar que el 23% de les pàgines web de notícies contenen almenys un enllaç trencat, igual que el 21% de les pàgines web de llocs governamentals. Les pàgines de les administracions locals (municipalitats) són especialment propenses a tenir enllaços trencats. I el 54% de les pàgines de Wikipedia contenen almenys un enllaç a la secció «Referències» que apunta a una pàgina que ja no existeix.
L’informe complet, així com la metodologia de recerca, es pot veure a la web del Pew Research Center.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: PRC)