Llibertat de premsa: el Parlament Europeu en suport dels periodistes

Llibertat de premsa: el Parlament Europeu en suport dels periodistes

El periodisme s’enfronta a reptes creixents a mesura que s’exploten nous canals digitals per difondre la desinformació en un món cada cop més dividit. Tot i que Europa continua sent el continent més segur per als periodistes i la llibertat dels mitjans, en alguns països s’han produït atacs i intimidacions, mentre que la guerra de Rússia contra Ucraïna empitjora encara més la situació.

El Parlament Europeu, com s’explica en el web de l’Europarlament, ha defensat repetidament la llibertat de premsa i el pluralisme dels mitjans de comunicació a la UE i més enllà. Amb motiu del Dia de la Llibertat de Premsa el 3 de maig de 2023, els eurodiputats van destacar la importància de la llibertat de premsa com a pedra angular dels drets humans. Van expressar la seva preocupació per l’augment dels atacs contra periodistes i van destacar que una premsa lliure és essencial perquè la democràcia funcioni.

Legislacio sobre llibertat de premsa.- El març de 2024, els eurodiputats van aprovar una nova legislació per protegir els periodistes i els mitjans de comunicació de la UE de les interferències polítiques o econòmiques. Amb la legislació sobre la llibertat de premsa, els estats membres hauran de protegir la independència dels mitjans de comunicació i es prohibirà qualsevol intervenció en les decisions editorials.

Les noves normes prohibeixen que les autoritats pressionin els periodistes i els editors perquè revelin les seves fonts. L’ús de programari espia als periodistes només serà possible quan s’investiguin delictes greus i requerirà l’aprovació prèvia d’un tribunal. Altres disposicions ofereixen salvaguardes contra decisions arbitràries de les principals plataformes de xarxes socials per restringir l’accés o eliminar contingut de mitjans independents.

Les normes també pretenen deixar clar al públic qui controla els mitjans. Totes les organitzacions de notícies hauran de proporcionar informació sobre els seus propietaris.

Altres mesures i accions per protegir la llibertat de premsa.- Les noves normes, aprovades el febrer de 2024 , tenen com a objectiu protegir els periodistes i altres persones de processaments abusius destinats a silenciar-los. Els acusats podran sol·licitar l’arxivament anticipat dels casos i demanar als demandants que cobreixin totes les despeses legals.

El març del 2022 i el juny del 2023 , els eurodiputats van instar la UE a crear una estratègia comuna per fer front a les campanyes d’interferència estrangera i desinformació i van demanar més suport als mitjans independents, verificadors de fets i investigadors.

El juny de 2023, el Parlament va adoptar recomanacions contra l’ús indegut del programari espia que s’ha trobat que s’utilitza il·legalment contra periodistes i opositors polítics.

El 3 de maig de 2023, el Parlament va llançar la tercera edició del Premi de Periodisme Daphne Caruana Galizia , en memòria d’una periodista maltesa morta en un atemptat el 2017, per reconèixer el periodisme destacat que reflecteix els valors de la UE.

La llibertat d’expressió, la llibertat dels mitjans i el pluralisme estan consagrats a la Carta dels Drets Fonamentals de la UE , així com al Conveni Europeu dels Drets Humans. (Il·lustració: BCReporteros)