Des del setembre de 2023, el grup de mitjans britànic Newsquest (150 capçaleres locals) ha estat experimentant amb l’ús de l’IA dins dels seus equips editorials locals amb l’establiment de llocs de periodistes assistits per IA. L’objectiu d’aquest projecte és senzill: permetre als periodistes estalviar temps en la redacció d’articles basats en notes de premsa, informes de reunions públiques, sentències judicials, etc.
Concretament, els periodistes de Newsquest assistits per IA confien en una eina desenvolupada internament basada en el model de llenguatge GPT, l’única missió de la qual és escriure articles a partir de les fonts que li proporcionen. És un bucle tancat, de manera que el que s’hi aporta no s’afegeix a un conjunt de dades d’entrenament. Un cop redactat l’esborrany de l’article per part de l’AI, és rellegit pel periodista que comprova la veracitat de la informació, l’estil editorial, etc., abans de publicar-lo.
S’han escrit més de 5.000 articles amb IA des de la implementació d’aquest projecte. Jody Doherty-Cove, director editorial d’IA a Newsquest, calcula que els periodistes estalvien entre el 50 i el 70% del seu temps . “Per omplir el diari, dediquen molt de temps a processar aquest tipus de contingut una mica mundà però necessari. La IA pot assumir gran part d’aquesta càrrega i donar als periodistes més temps per entrar al camp, sortir al carrer”. És per això que el projecte ha tingut molt bona acollida entre les diferents redaccions que l’estan experimentant. En particular, segons l’editora, ha permès millorar la cobertura de les notícies d’última hora.
D’una manera més experimental, els periodistes de Newsquest també han desplegat un GPT personalitzat la missió del qual és fer sol·licituds d’accés a dades públiques (Freedom Information Request). Escriu la sol·licitud i troba l’adreça de correu electrònic per enviar-la. Això també suposa un estalvi de temps important.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: Newsquest)