Segons l’informe Liberties, la llibertat de premsa arriba al punt de trencament

Segons l’informe Liberties, la llibertat de premsa arriba al punt de trencament

L’informe Liberties Media Freedom 2024 revela que la llibertat dels mitjans i el pluralisme dels mitjans estan a prop del punt de ruptura en molts països de la UE, mentre que en d’altres, cal una revisió gairebé total per abordar problemes sistèmics crònics amb només un nombre limitat d’excepcions. L’erosió continuada de la llibertat dels mitjans s’evidencia amb l’assetjament generalitzat dels periodistes i els governs que restringeixen l’accés a la informació. Mentrestant, la forta concentració de la propietat dels mitjans de comunicació i les amenaces a la independència i les finances dels mitjans de servei públic contribueixen a la disminució de la pluralitat mediàtica.

Segons el resum que en fa des de Liberties mateix Eleanor Brooks, un entorn mediàtic divers i lliure és crucial per a la democràcia perquè cal confiar en mitjans de comunicació independents perquè responsabilitzin els polítics i ens mantinguin informats. El patró de disminució de la llibertat dels mitjans -que mostra que les tendències generals documentades a l’informe de l’any passat continuen sense abordar-se- va acompanyat del retrocés democràtic d’Europa.

Segons l’informe, la llibertat i el pluralisme dels mitjans de comunicació estan trontollant a tot Europa i, en alguns països, estan a l’última etapa. La Llei europea de llibertat de mitjans aportarà algunes millores, però per si sola no n’hi ha prou per rescatar un panorama mediàtic en dificultats. Us recomanem la lectura sencera de l’informe Liberties Media Freedom Report 2024, de Liberties. El trobareu aquí. (BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: Liberties.eu)