El darrer periodista. La intel·ligència artificial pren el relleu

El darrer periodista. La intel·ligència artificial pren el relleu

Tarda de gala a la Casa del Llibre de Barcelona. Amb l’auditori ple, el periodista i professor Antoni Vidal i Carretero va presentar el seu darrer llibre, amb un títol inequívocament provocador: “El darrer periodista. La intel·ligència artificial pren el relleu” (Editorial Marcombo), una anàlisi de com la IA generativa, amb els seus chatbots, pot substituir la funció del periodista, igual que altres quefers de l’ésser humà.

Antoni Vidal ens recorda, de bon començament, que la intel·ligència artificial canvia les nostres vides: “La IA conviu amb nosaltres diàriament en infinitat de llocs. En les redaccions dels mitjans de comunicació cada cop adquireix més rellevància. Organitza els continguts i en determina el discurs informatiu. Els agregadors de notícies recopilen les informacions d’Internet i les xarxes socials, les classifiquen, sintetitzen i distribueixen segons el que determini l’algorisme”.

En el seu llibre afirma que la IA suposa la desaparició gradual del periodisme que ha vertebrat les nostres societats. El periodista havia estat secularment la font d’informació principal i el seu legitimador. Ara un eixam de notícies anònimes no validades inunda les pantalles.

“El darrer periodista. La intel·ligència artificial pren el relleu” incursiona en el llarg periple en què la nostra civilització va passar de l’escriptura sumèria i els primers fulls informatius a Roma al periodisme democràtic i el risc actual d’implosió amb els robots intel·ligents. Reivindica el periodisme independent i el lliure albir de l’ésser humà, sense rebutjar les tecnologies intel·ligents que coadjuvin a la seva emancipació i progrés

“Anem cap a la fi del periodisme, tal com ho hem entès durant el segle XX? Estem a les portes del darrer periodista? I si el periodisme de qualitat desapareix, quines fonts d’informació influiran en el futur perquè el públic es pugui formar un criteri sobre què passa, en condicions de discernir sobre el fet veritable i fals?”, escriu el també periodista i professor Armand Balsebre en el pròleg del llibre. La provocació de l’Antoni Vidal convida a la lluita tots els periodistes.- Àmbit d’Estratègia