Els mitjans locals i els independents combinen les seves competències

Els mitjans locals i els independents combinen les seves competències

En vista de la crisi mediàtica, l’Associació de Mitjans amb un Futur (VMZ), juntament amb la xarxa We.Publish, ambdues suïsses, han fet recentment una trobada amb mitjans locals i independents. La idea d’un format d’intercanvi obert per a mitjans petits i independents és nova i prometedora, segons l’equip directiu de We.Publish. Sobretot en moments com aquests, quan la crisi mediàtica empitjora, és especialment important treballar en xarxa i aprendre els uns dels altres, afirmen. L’acte, realitzat a la Casa dels Cantons de Berna,  va reunir mitjans locals en línia i impresos, representants dels mitjans de comunicació de revistes especialitzades i culturals, col·lectius de recerca i empleats relacionats amb els mitjans de comunicació d’universitats, fundacions o associacions.

A la cloenda, coincidència total en el fet que l’ajuntament de forces i el caràcter de xarxa han de continuar en el futur. Es van concretar temes per a posteriors reunions in situ o a distància: la transformació de la impremta a la online amb les paraules clau pertinença, model de mur de pagament o retenció, ciberseguretat, joves periodistes de l’àmbit local, nous models de periodisme local, estratègies contra estructures de lideratge poc saludables, etc. i escenificació del periodisme en públic. La trobada va recollir de manera exemplar una varietat de necessitats, que van resumir i definir en un programa per als problemes més urgents.

L’objectiu d’aquesta iniciativa suïssa era ben clar: superar la crisi tots junts. L’inici va ser absolutament prometedor i convida a fer que la iniciativa es faci extensiva a Catalunya. Les associacions de mitjans locals/proximitat i l’INCOM, per exemple, farien bé de copiar la idea. Segur que es podria fer una bona feina.- Àmbit d’Estratègia