Enric Marín: “El futur del periodisme pivota sobre la comunicació de proximitat i la comunicació global”

Enric Marín: “El futur del periodisme pivota sobre la comunicació de proximitat i la comunicació global”

En una excel·lent entrevista de Quim Miró a Comunicació 21, el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona des de 2022 i  doctor en Ciències de la Informació per la UAB, Enric Marín i Otto, afirma que “el periodisme viu una crisi de creixement, més que una crisi de liquidació (…) El futur del periodisme pivota sobre la comunicació de proximitat i la comunicació global”.

En l’entrevista que li fa Quim Miró, Marín diu que creu que vivim la consolidació de la tercera gran transformació de la història de la humanitat: la revolució de les comunicacions. Ho raona afirmant que “en els darrers 30 anys, les comunicacions públiques s’han convertit en l’eix vertebrador de la societat. I això fa que a les facultats de Comunicació se’ns atorgui un protagonisme que és rellevant: el món actual no s’entén sense la comunicació”.

El consell que sempre dóna als seus estudiants és que “aprenguin a aprendre”. Marín  està convençut de que la comunicació és la palanca de canvi social més important de les nostres societats, i per això, explica que els que hi treballen han de tenir un sentit de la responsabilitat molt gran. Ho exemplifica amb l’emergència de l’extrema dreta i el paper que hi juga la comunicació. Ara com fa un segle. Als estudiants els intenta explicar la importància d’incorporar aquest sentit de la responsabilitat professional, social i cívica.

Enric Marín i Otto va estudiar periodisme i no va deixar mai la universitat d’on és graduat, la Universitat Autònoma de Barcelona. Universitat a la qual es va doctorar en Ciència de la informació i d’on és investigador adscrit a l’Institut de la Comunicació. Hi exerceix com a professor des de 1978 i ha estat dos cops degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació i Secretari General de la universitat. Ha estat membre de la junta directiva del Col·legi de Periodistes de Catalunya i forma part del patronat de la Fundació Irla. El maig del 2004 va ser Secretari de Comunicació del govern de la Generalitat de Catalunya per ERC en substitució de Miquel Sellarès, càrrec que va assumir fins al 2006.- Àmbit d’Estratègia