La transformació digital presenta grans reptes a les petites editorials. Amb una estratègia clara, enfocaments innovadors i una col·laboració específica, l’Ibbenbürener Volkszeitung –el portal de notícies i informació del land alemany de Tecklenburger- mostra com es pot aconseguir el canvi. En una entrevista publicada al newsletter de l’Associació Federal d’Editors Digitals i Editors de Diaris (BDZV), l’organització paraigua que representa els interessos dels editors de diaris i els editors digitals a Alemanya i en l’àmbit de la UE-, el seu director general, Matthias Litzenburger, parla de l’evolució des del 2023 i mostra com les petites editorials locals poden tirar endavant amb pocs recursos.
Segons Litzenburguer, un gran pas va ser la conversió de zones de lliurament no rendibles a ofertes digitals. “Ens dona confiança que vam poder retenir el 90% dels subscriptors un any després del canvi. Al mateix temps, hem pogut augmentar l’abast i la implicació de les nostres ofertes digitals en un 50 per cent en els últims dos anys”.
El responsable de la capçalera Ibbenbürener Volkszeitung afirma que estan especialment orgullosos que gairebé el 90 per cent del seu trànsit els arribi directament, un senyal valuós per a la fidelitat dels seus lectors, sens dubte. “Tot i que la circulació d’IVW només està disminuint lleugerament, estem experimentant un fort creixement de les nostres subscripcions PUR no IVW. Si seguim el camí, esperem una base de subscriptors estable i que paguin completament el 2025. Això ens proporciona seguretat i perspectiva a llarg termini”.
Segons la seva opinió, “la combinació de claredat estratègica i una manera àgil de treballar ens ha portat de manera sostenible al món digital”. L’estratègia del periòdic local alemany integra totes les àrees de la seva editorial, des del desenvolupament del mercat fins al desenvolupament del producte. “Hem decidit conscientment desenvolupar els nostres propis productes digitals i cooperar específicament amb socis que ara també utilitzen els nostres productes”.
Per Litzenburguer, el que els ha ajudat especialment a avançar són les persones del seu equip, com explica ell mateix: “la combinació adequada d’experiència, creativitat i habilitats d’implementació, així com una estreta cooperació en unitats multifuncionals. Els nostres equips treballen de manera flexible i pragmàtica: preveuen coses, aprenen i proven constantment”.
Matthias Litzenburger confia en la col·laboració. “És crucial que els editors més petits aprenguin els uns dels altres, agrupin recursos i comparteixin coneixements; això crea inspiració i sovint constitueix la base per a projectes conjunts”.
Al final de l’entrevista, i responent a la pregunta sobre quina innovació l’ha entusiasmat especialment recentment, Litzenburger afirma que continua emocionat pels ràpids desenvolupaments en el camp de la intel·ligència artificial. “Per a nosaltres -respon-, la IA generativa, el processament del llenguatge natural i la visió per ordinador es troben entre les tecnologies clau que han avançat enormement en els últims anys. “Trobo que els agents generatius són especialment emocionants: la intel·ligència artificial pot assumir tasques cada cop més complexes”.- El Bloc de l’Estanis/Comunicació 360º (Il·lustració: IVZ)