Marques d’aigua digitals per frenar els fraus, des de les notícies falses fins a les imatges mèdiques

Marques d’aigua digitals per frenar els fraus, des de les notícies falses fins a les imatges mèdiques

Cada vegada que enviem informació per internet ens exposem a la manipulació de les nostres dades. Desenvolupar una eina nova per protegir les dades digitals d’una manera segura i assequible és el que ha fet un estudi recent liderat per la investigadora Tanya Koohpayeh Araghi, de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), segons escriu Laura Rodríguez al bloc de la UOC.

Segons Rodríguez, l’estudi ofereix avenços significatius en la protecció mitjançant una tècnica innovadora de marcatge d’aigua digital, una espècie de “segell digital” imperceptible que es col·loca en determinats documents. Les aplicacions d’aquesta tècnica engloben la protecció de contingut multimèdia per evitar la difusió de notícies falses, imatges mèdiques (radiografies, tomografies automatitzades o ressonàncies magnètiques) i informes de telemedicina.

Publicat en obert a la revista Multimedia Tools and Applications, el nou mètode combina dues eines matemàtiques que es fan servir habitualment per crear marques d’aigua digitals: la transformació per ondetes discretes (DWT) i la descomposició de valors singulars (SVD), i afegeix en aquesta última una profunditat més elevada (una cosa semblant al fet de dur a terme una segona descomposició). El resultat són marques d’aigua digitals més fàcils de crear que aconsegueixen una defensa molt robusta davant de filtratges, processaments digitals de senyals i atacs geomètrics.

La tècnica del marcatge d’aigua i de les eines de seguretat digital es pot fer servir, a més de la difusió de notícies falses, en altres contextos, com ara la protecció dels dispositius connectats a l’internet de les coses i les transaccions amb criptomonedes.

Ara bé, segons l’article de la UOC, és en la lluita contra la desinformació que Koohpayeh i el seu equip concentren ara els esforços. El seu objectiu és oferir tècniques que permetin traçar l’origen de les notícies falses, reconèixer la informació legítima i detectar-ne la manipulació.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: Vilches Abogados)