França al rescat de la premsa local i dels seus periodistes

França al rescat de la premsa local i dels seus periodistes

Segons fa saber PHRases.media, un bloc creat per estudiants del grau professional de “Premsa Local” de l’Escola Superior de Periodisme de Lille, sembla que França està decidida a rescatar la premsa local i els seus periodistes.

El passat mes de setembre, el comitè dels Estats Generals d’Informació (EGI) de la República del país veí  van fer un pas endavant. Els Estats Generals d’Informació (Les États généraux de l’information-EGI, en francès), van presentar un informe gruixut de 352 pàgines amb, en particular, quinze propostes “insígnia”. Però, per entendre realment el significat d’aquests EGI i la seva feina, cal aprofundir en els informes dels diferents grups de treball. I en concret el del grup 3, titulat “El futur dels mitjans de comunicació i del periodisme”.

L’informe reconeix que “La premsa informativa local, departamental i autonòmica té un paper fonamental per animar i donar vida als debats públics confrontant idees i alimentant el debat seguint les notícies des del carrer.“

El document tampoc oblida “les dificultats econòmiques actuals dels mitjans”. “Quan hi ha intercanvis a fer, de vegades es qüestiona el nombre de periodistes i la cobertura territorial, sobretot en territoris menys atractius per a les generacions més joves”. Finalment, una realitat de la qual tots els títols de PHR o PQR són conscients: “la dificultat de la contractació al medi rural, a les agències de premsa locals de menys de 15.000 habitants, a departaments rurals sense grans nuclis”.

Aquest informe demana un fons específic per donar suport a la premsa d’informació general i política que cobreix zones geogràfiques on el finançament d’informació de qualitat es fa molt difícil.

El professor Laurent Brunel ho explica amb detall en el seu article “Els Estats Generals d’Informació al rescat de la premsa local i dels seus periodistes”. L’article inclou les quinze propostes insígnies de l’EGI.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: ESJ Lille)