De l’editorial del diari La Región (Ourense) de l’1 de desembre:
La recent demanda dels editors de premsa contra Meta, tot i ser un judici de gran transcendència, es queda en una simple anècdota, comparada amb el desemparament institucional a què s’enfronten els diaris, per més que siguin líders incontestables d’audiència als seus territoris. La defensa de la premsa és la defensa del dret a una informació en llibertat, propera al ciutadà, de servei públic. Aquesta defensa s’hauria de materialitzar des dels poders públics i amb mesures concretes.
De la mateixa manera que hi ha plans per al foment de la lectura que comença a la infància, es troba a faltar campanyes orientades que el diari sigui una eina educativa, de ciutadania, als centres escolars que ajudi a discernir a les generacions més joves ho que és una informació contrastada del que és una mentida que arriba de manera anònima. Un lector de diaris és un ciutadà informat i crític. I un diari és essencial per defensar la identitat duna comunitat.
Ningú com el diari que un lector escull llegir cada matí reflecteix la diversitat de la comunitat on viu i de les seves singulars preocupacions. Ningú com el periodista censat al lloc de residència del lector pot informar de les històries i persones amb qui conviuen. Una societat sense periodisme de proximitat és una societat sense valedors que camina cap a la insignificància. La Comissió Europea va llançar el desembre del 2020 un pla d’acció destinat a revitalitzar els mitjans de comunicació ferits per la pandèmia. “Es prestarà especial atenció als mitjans de comunicació locals”, deia l’argumentari. Quatre anys després, ni pla ni acció. Aquest discurs buit és el reflex d’un modus operandi de governar, a Europa i a Espanya, que sembla obstinat a carregar-se la pluralitat informativa. Així com en altres moments han sortit al rescat de sectors en crisi com l’automoció, la banca, l’agricultura, la pesca… mai no s’han preocupat per garantir una activitat estratègica, la de la informació diversa i de qualitat, en què estan compromesos milers de treballadors. Aquest desemparament dels governs mina un dels pilars de la llibertat i de la democràcia i, per contra, fomenta la tòxica però fàcilment manipulable i teledirigible activitat de les xarxes socials.
La bona notícia és que la premsa segueix aquí per explicar-ho. LA REGIÓN (Il·lustració: sipiapa.org)