Mig any desprçes d’haver-se presentat a Donostia -després de tres anys de treball intens- es confirma la vàlua del projecte esportiu Matx. Es tracta, en realitat, d’una aplicació esportiva dissenyada per dinamitzar l’esport, valorant el proïsme, oferint continguts frescos i facilitant les relacions entre aficionats a l’esport, esportistes i clubs. A més de mostrar continguts audiovisuals, resultats i classificacions, també s’ha mostrat en el poc temps que opera oficialment com una eina de digitalització per als clubs. Matx és una aplicació gratuïta. Només cal cercar-la i registrar-s’hi per començar a utilitzar-la.
La xarxa Tokikom (que reuneix 78 mitjans de comunicació local en euskera d’arreu del País Basc) i el Departament de Cultura i Política Lingüística del Govern Basc han desenvolupat conjuntament el projecte, amb el suport de la Diputació de Guipúscoa i Laboral Kutxa, i les federacions de futbol i handbol de Guipúscoa. Segons els responsables, Matx és un “projecte estratègic” desenvolupat amb la intenció de crear “una nova comunitat esportiva propera” que orbita al voltant de la premsa local i l’esport basc. Tot i que, com queda dit, els mitjans locals són a la font, s’ha volgut que darrere de Matx també hi hagi esportistes i aficionats a l’esport. Els clubs que han ajudat a desenvolupar l’aplicació en els darrers tres anys han estat, segons els autors de l’aplicació, “molt importants”. Han treballat junts en el projecte, i la intenció és que els mitjans bascos de quilòmetre zero i els clubs locals vagin de bracet.
Matx catapulta els continguts esportius de la premsa de proximitat associada a Tokikom, amb la creació d’una redacció específica des de la qual s’informa del que està passant en els esports propers, amb un enfocament fresc i innovador, redacció que també rep continguts esportius de cada mitjà associat. Tots els continguts estan disponibles en format vertical i mòbil, i ofereixen als usuaris la possibilitat de consultar notícies, entrevistes, reptes i agenda esportiva, amb una aposta clara per l’audiovisual des del principi, amb la voluntat que els joves siguin el principal objectiu de l’eina.
Des de Tokikom, la responsable de màrqueting i comunicació del projecte, Maria Balzategi, parla de la comunitat Matx i, en concret, de la interacció i l’enganxament de les xarxes socials, afirmant que han volgut crear una comunitat esportiva, en la qual periodistes esportistes, clubs i aficionats a l’esport tinguin un lloc a l’aplicació. “Comunicar-nos entre ells, compartir fotos o vídeos, crear notícies… Al final, volem buscar la interacció entre aquells que tenen interessos similars”, diu Balzategui.
Analitzant l’aplicació, és fàcil adonar-se que és veritablement el centre del projecte i des d’on es veuen tots els continguts, però també mostra fins a quin és estratègic l’ús de les xarxes socials. Si el centre del projecte és, naturalment, l’aplicació, i és cap aquí on dirigeixen tota la seva estratègia, hom s’adona que els creadors de Matx han estat plenament conscients que les xarxes també són molt importants avui dia, i cap aquí dirigeixen la seva estratègia. En realitat, doncs, les xarxes actuen com a esquer.
Els continguts esportius també són molt importants a Matx. S’informa del que està passant en els esports propers, amb un enfocament fresc i innovador. Tots els continguts estan disponibles en format vertical i mòbil, i ofereixen als usuaris la possibilitat de consultar notícies, entrevistes, reptes i agenda esportiva. Així mateix, Matx és una potent base de dades esportiva; ofereix els resultats, les dates dels partits i les classificacions segons els interessos de cadascú en cada moment.
Per acabar, estimo que és necessari dir que, potser subtilment, el projecte Matx utilitza l’esport com a eina per fomentar l’ús del basc entre els joves. Ben segur que l’eina té a més l’objectiu que els joves d’Euskadi associïn el basc amb el gaudi i les experiències positives. Certament, l’aportació de l’esport a la societat serveix per crear relacions entre les persones, per donar suport a la igualtat i la diversitat, per gaudir de l’idioma comú -el basc, en aquest cas-, per reforçar el respecte mutu, per promoure hàbits de vida saludables i benestar integral. Si l’esport és una eina valuosa per construir una societat cohesionada i avançada, Matx té un enorme potencial en aquest àmbit i es fa bé d’aprofitar-lo. Estem, doncs, davant una gran idea, millor projecte i una gran efectivitat per a les parts implicades. Matx és ja, amb un mes de vida i escaig, més que una aplicació esportiva. Dinamitza l’esport basc, facilita les relacions entre aficionats, periodistes, esportistes i clubs i a més esdevé una eina de digitalització per als clubs. Cal pensar com portar Matx cap a Catalunya, ara que hi ha tan bona relació entre Tokikom i l’ACPC. Valdria la pena.- El Bloc de l’Estanis/Comunicació 360º (Il·lustració: Orona)