Comunicació a la cruïlla, al País Basc

Comunicació a la cruïlla, al País Basc

El periòdic local en euskera TaPuntu ha celebrat la 10a edició de la jornada Identity Online: Comunicació a la cruïlla. Txabi Landabidea va resumir l’evolució de les tecnologies de la comunicació en cinc moments, centrant-nos en allò que hem perdut i guanyat en cadascun d’aquests passos:

  • Quan es va inventar l’escriptura, deia Txabi, vam perdre i guanyar la memòria alhora: col·lectivament, l’escriptura va permetre gravar la història i, alhora, va fer que cada ésser humà no ho hagués de recordar tot.
  • Amb la invenció de la ràdio, es van crear “audiències” . Uns “nosaltres” col·lectius abstractes i gegants. I els propietaris de les emissores de ràdio van descobrir nous poders, oferint audiències a certes veus.
  • La televisió, en canvi, es va convertir en un espai físic (la sala d’estar) i fins i tot en un dispositiu per organitzar el nostre temps, condicionant el nostre estil de vida.
  • L’arribada d’ Internet ens va portar connexió i desconnexió. En els primers dies d’Internet, literalment l’enceníem i apagàvem. Estàvem desconnectats per defecte, i quan volíem o necessitàvem, ens connectàvem. Ara és al revés: vivim connectats, i encara que ho vulguem, cada cop ens costa més desconnectar.
  • Avui, però, l’era de la “intel·ligència artificial” es caracteritza per la textualitat i l’acceleració. La comunicació, i el que no és comunicació, s’ha accelerat i ha aparegut. Ho fem tot de manera més ràpida i superficial. La “intel·ligència artificial” “creativa” s’ha construït per ser creïble, no fiable o precisa, i ha inundat les nostres vides com una inundació. Guiats pel lema “Si no ho fem, algú altre ho farà”, ens han empès a tots a abraçar les noves TIC, en una cursa com les formigues cegues…

Txabi va explicar que no està en contra de la tecnologia, el País Basc, és clar, necessita tecnologia. Però des de la seva perspectiva, “des del basc, en basc, per als bascos, i no desenvolupat des de la lògica d’algun senyor feixista d’alt rang”. En altres paraules, deia Landabidea, “hem de pensar més, si no ho fem nosaltres, ningú ho farà, i prendre mesures des d’aquesta perspectiva. Ttak! Aquest és el primer titular del dia, al meu entendre. Si hi voleu aprofundir, el text íntegre de l’acord de Txabi és un plaer llegir-lo (caldrà posar el traductor, segurament).- El Bloc de l’Estanis/Comunicació 360º . (Il·lustració: teknopata.eus)