Guia pràctica per a una forma de periodisme més equitativa

Guia pràctica per a una forma de periodisme més equitativa

A dia d’avui, gairebé no hi ha ningú al món de la comunicació que no conegui la crisi del periodisme. A partir de la implosió del model de negoci tradicional de les notícies provocada per les xarxes digitals i les xarxes socials, la crisi d’avui és alhora una crisi de capacitat i una crisi de rellevància i confiança, ja que els hàbits i actituds informatives de les persones estan canviant profundament. Les redaccions necessiten models de finançament més profunds i sostenibles per tenir la capacitat de proporcionar notícies de qualitat a les seves comunitats. Però també hem de trobar maneres de reformular les notícies per generar confiança i satisfer millor les necessitats d’informació de les comunitats. Això vol dir centrar-se en pràctiques periodístiques que prometen fer notícies d’alta qualitat més rellevants, inclusives i de confiança.

L’Àgora Journalism Center, de la Universitat d’Oregon, va publicar Redefining News: A Manifesto for Community-Centered Journalism, escrit per Damian Radcliffe. Aquell informe descriu els principis i les prioritats que defineixen el creixent moviment de periodisme centrat en la comunitat (“CCJ”) que es concentra a fer periodisme d’una manera que serveixi a les comunitats associant-s’hi, no només informant-ne.

En aquest informe, Radcliffe aprofundeix, entrevistant més d’una dotzena de pensadors i professionals destacats sobre com s’està implementant CCJ en una varietat d’organitzacions de notícies, els reptes als quals s’enfronta i com aquest enfocament innovador. al periodisme pot continuar creixent fins i tot enmig de la disminució dels recursos de la redacció i un entorn social i polític tens. Aquestes entrevistes també revelen reptes clau: la cultura organitzativa,  la demostració de l’impacte i la creació d’habilitats periodístiques, amb els quals s’enfronten els professionals. La manera com aprenen a afrontar aquests reptes marcarà la manera com evoluciona el periodisme centrat en la comunitat.

L’informe, segons l’autor, ofereix un conjunt pràctic i provocador de lliçons i experiències per als periodistes que són nous en l’enfocament centrat en la comunitat, així com per als que ja el practiquen. “El periodisme pot estar en crisi – diu Damian Radcliffe, però no hi ha dubte que les notícies de qualitat, inclusives i de confiança es necessiten més que mai”. El treball, certament, pot ajudar a qui practica el periodisme local, el veritablement centrat en la comunitat.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: Agora Journalism Center)