El Congrés de Recerca en Comunicació serà més internacional i investigarà la intel·ligència artificial

El Congrés de Recerca en Comunicació serà més internacional i investigarà la intel·ligència artificial

El Congrés Internacional de Recerca en Comunicació se celebrarà enguany els dies 5 i 6 de juny, a Barcelona, i estimularà, de manera especial, la reflexió i la recerca sobre els reptes de la comunicació en l’era de la intel·ligència artificial (IA). El Congrés l’organitza la Societat Catalana de Comunicació (SCC), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i aquest 2025 arriba a la vuitena edició amb el propòsit d’atraure més comunicacions internacionals.

El període d’inscripcions al Congrés, a través de la web de la SCC, ja s’ha obert.

La sessió inaugural anirà a càrrec de l’enginyer i consultor francès Arthur Grimonpont, responsable de l’oficina d’IA i qüestions globals de Reporters sans frontières (RSF), autor de l’assaig “Algoritmocràcia. Viure en llibertat en el temps dels algoritmes”, Grimonpont advoca perquè les plataformes socials i les seves IA de recomanació es posin al servei de l’interès general de manera prioritària.

A més, el VIII Congrés, fidel a la vocació de dinamitzar i divulgar la recerca que es fa en les universitats catalanes, acollirà la primera I Trobada de Revistes Cienơfiques de Comunicació de l’àmbit lingüístic, amb l’objectiu d’enfortir el sector de les publicacions científiques de comunicació mitjançant el contacte l’intercanvi organitzat d’informació entre els editors.

Durant el Congrés, que es farà en la seu de l’IEC, també es presentarà oficialment el llibre monogràfic amb les comunicacions del VII Congrés, publicat –per primera vegada– per l’editorial acadèmica Tirant lo Blanch, considerada com la més prestigiosa del sector, segons el SPI (Scholarly Publisher Indicator) del Consell Superior d’Investigacions Científiques.

Igualment, es lliuraran els Reconeixements de la SCC en les diferents modalitats: Excel·lència en Comunicació Acadèmica en Català, Excel·lència Cienơfica en Comunicació i Excel·lència Educadora en Comunicació, en el cas dels acadèmics i acadèmiques, i Treball Final de Grau en el cas dels alumnes.

La primera edició de Congrés Internacional de Recerca en Comunicació es va fer el 2017 a Girona. Des de llavors, en les diferents edicions s’hi han presentat un total de 295 comunicacions, per part d’investigadors d’onze països diferents, en els tres idiomes del Congrés: català, castellà i anglès.- El Bloc de l’Estanis/Comunicació 360º (Il·lustració: IEC)