EL Consell Europeu dóna llum verda final a les primeres normes mundials sobre la IA

EL Consell Europeu dóna llum verda final a les primeres normes mundials sobre la IA

Consell de la Unió Europea, Comunicat de premsa (21 de maig de 2024).-

Avui el Consell ha aprovat una llei innovadora per harmonitzar les normes sobre intel·ligència artificial, l’anomenada llei d’intel·ligència artificial . La legislació insígnia segueix un enfocament “basat en el risc” , el que significa que com més gran sigui el risc de causar danys a la societat, més estrictes són les regles . És el primer d’aquest tipus al món i pot establir un estàndard global per a la regulació de la IA. 

La nova llei té com a objectiu fomentar el desenvolupament i l’adopció de sistemes d’IA segurs i fiables al mercat únic de la UE, tant per part dels actors públics com privats. Al mateix temps, pretén garantir el respecte dels drets fonamentals dels ciutadans de la UE i estimular la inversió i la innovació en intel·ligència artificial a Europa. La llei d’IA només s’aplica a àmbits dins de la legislació de la UE i ofereix exempcions, com ara els sistemes utilitzats exclusivament per a l’exèrcit i la defensa , així com amb finalitats d’investigació.

L’adopció de la llei d’IA és una fita important per a la Unió Europea. Aquesta llei històrica, la primera d’aquest tipus al món, aborda un repte tecnològic global que també crea oportunitats per a les nostres societats i economies. Amb l’acte d’IA, Europa posa èmfasi en la importància de la confiança, la transparència i la responsabilitat a l’hora de tractar les noves tecnologies i, al mateix temps, assegura que aquesta tecnologia en canvi ràpid pot prosperar i impulsar la innovació europea” (Mathieu Michel, secretari d’estat belga de digitalització, simplificació administrativa, protecció de la privadesa i regulació de l’edificació)

Classificació dels sistemes d’IA com a pràctiques d’IA d’alt risc i prohibides.- La nova llei classifica diferents tipus d’intel·ligència artificial segons el risc. Els sistemes d’IA que presenten només un risc limitat estarien subjectes a obligacions de transparència molt lleugeres, mentre que els sistemes d’IA d’alt risc estarien autoritzats, però subjectes a un conjunt de requisits i obligacions per accedir al mercat de la UE. Els sistemes d’IA com, per exemple, la manipulació cognitiva del comportament i la puntuació social, seran prohibits a la UE perquè el seu risc es considera inacceptable. La llei també prohibeix l’ús de la IA per a la policia predictiva basada en l’elaboració de perfils i sistemes que utilitzen dades biomètriques per categoritzar les persones segons categories específiques com ara la raça, la religió o l’orientació sexual. 

Podeu llegir el comunicat sencer en aquest enllaç.- BeMediàtic/Àmbt d’Estratègia (Il·lustració: THC)