El grup de mitjans de proximitat britànic Newsquest (150 capçaleres locals) experimenta amb l’ús de la IA

El grup de mitjans de proximitat britànic Newsquest (150 capçaleres locals) experimenta amb l’ús de la IA

Des del setembre de 2023, el grup de mitjans britànic Newsquest (amb 150 capçaleres locals) ha estat experimentant amb l’ús de l’IA dins dels seus equips editorials de proximitat amb l’establiment de llocs de periodistes assistits per IA. L’objectiu d’aquest projecte és senzill: permetre als periodistes estalviar temps en la redacció d’articles basats en notes de premsa, informes de reunions públiques, sentències judicials, etc.  

Segons fa saber el Festival d’Info Locale, concretament, els periodistes assistits per IA confien en una eina desenvolupada internament basada en el model de llenguatge GPT , l’única missió del qual és escriure articles a partir de les fonts que proporcionen. “És un bucle tancat, de manera que el que hi posem no s’afegeix a un conjunt de dades d’entrenament “, expliquen des del grup editorial. Un cop redactat l’esborrany de l’article per part de l’AI, és rellegit pel periodista que comprova la veracitat de la informació, l’estil editorial, etc,. abans de publicar-lo.

S’han escrit més de 5.000 articles amb IA des de la implementació d’aquest projecte. L’editora britànica calcula que els periodistes estalvien entre el 50 i el 70% del seu temps. “Per omplir el diari, dediquen molt de temps a processar aquest tipus de contingut una mica mundà però necessari. La IA pot assumir gran part d’aquesta càrrega i donar als periodistes més temps per entrar al camp.” És per això que el projecte ha tingut molt bona acollida entre les diferents redaccions que l’estan experimentant. En particular, va permetre millorar la cobertura de les notícies locals d’última hora. Trobeu més informació en aquest enllaç. (BeMediàtic/Àmbit d’Estratègida (Il·lustració:  www.newsquest.co.uk)