Els bascos faran un “profund esforç d’innovació” per reforçar els mitjans de proximitat

Els bascos faran un “profund esforç d’innovació” per reforçar els mitjans de proximitat

L’associació basca Hekimen (equivalent a les associacions catalanes de mitjans de proximitat ACPC i AMIC) acaba de fer aquest cap de setmana la seva reunió anual, on han compartit les seves reflexions sobre els mitjans bascos. L’associació ha destacat que els mitjans bascos es van crear en “condicions difícils”, i també amb l’”objectiu principal de protegir i enfortir la llengua, la cultura, la identitat i els valors democràtics del poble basc”.

En la reunió, s’ha destacat que “no n’hi ha prou amb tenir un projecte comunicatiu”, amb la necessitat d'”adaptar-se als nous temps”, aquest  ha d’estar ben arrelat “a la nostra cultura, centrat en la llengua basca, tecnològicament ben desenvolupat, amb equips professionals ben formats, innovadors, imaginatius i degudament gestionats”. L’associació també ha reclamat el suport de les administracions. El nou model de subvencions que es va posar en marxa el 2019 ha donat impuls als mitjans bascos, però, entre pandèmies i guerres, han sorgit dificultats addicionals que dificulten el procés de transformació.

Així, Hekimen ha assumit diversos compromisos de futur. Es durà a terme, entre altres coses, un “profund esforç d’innovació”. “Fer el procés de transformació conjuntament amb la comunitat i l’administració” o “obrir els mitjans per accedir als recursos necessaris”, són altres compromisos adquirits. De la mateixa manera, l’associació demana a les institucions públiques locals que assumeixin els seus respectius compromisos, recordant que per a les administracions, garantir la diversitat d’opinions i el dret a la informació és una tasca fonamental.

Hekimen, juntament amb l’associació catalana AMIC, va organitzar el I Congrés Interpirinenc de Premsa de Proximitat, que es va fer el mes d’octubre del 2019 i que, havia de tenir caràcter bianual.  Malauradament, no s’ha convocat el segon congrés malgrat que la seva seu, Pamplona, estava decidida gràcies a l’oferta de la Diputació Foral de Navarra.