Els diaris i la  ràdio, els mitjans de comunicació en què més confien els espanyols

Els diaris i la  ràdio, els mitjans de comunicació en què més confien els espanyols

La premsa i la ràdio, tant pública com privada, són els mitjans de comunicació en què més confien els espanyols, segons l’”Estudi sobre confiança a la societat espanyola 2025′, elaborat per la Fundació BBVA.

Basat en una enquesta 2.015 persones, l’estudi indica que la ràdio pública (5,5), els diaris (5,2) i la ràdio privada (5,1) superen el llindar mitjà de confiança en una escala de 0 a 10. Els segueixen la televisió pública (4,9), la privada (4,6) i, en darrer lloc, les xarxes socials (3,7). Entre aquestes, WhatsApp és la més ben valorada (6,6), mentre que TikTok obté la puntuació més baixa (2,5).

La confiança en els mitjans varia segons la ideologia: els que s’identifiquen amb l’esquerra i simpatitzen amb el PSOE i Sumar confien més a la ràdio pública, mentre que la dreta i els votants del PP prefereixen la privada. Pel que fa als diaris, la confiança és més equitativa, mentre que les xarxes socials són més ben valorades entre els conservadors, especialment els simpatitzants de Vox.

L’estudi revela que els espanyols mostren un nivell de confiança interpersonal mitjà-alt. La família (8,8) i els amics (8,3) són els cercles més fiables, seguits per companys de feina (7,0) i veïns (6,3). La confiança s’associa amb valors com ara l’honestedat (9,2) i el compliment de promeses (8,8), mentre que la religió no és un factor determinant (4,1).

Pel que fa a les institucions, la sanitat pública (7,2) i la ciència (8,4) generen alta confiança, mentre que l´Església catòlica obté una puntuació baixa (3,9). A nivell internacional, l’OMS (6,4) i la Creu Roja (6,0) destaquen, mentre que l’OTAN (4,5) i l’ONU (4,7) generen menys confiança.

Finalment, els científics (8,4), metges (8,2) i mestres (7,8) són els professionals més ben valorats, en contrast amb polítics (2,6) i influencers (2,2).- El Bloc de l’Estanis/Comunicació 360º (Il·lustració: C.21)