Els joves esperen que el periodisme redueixi la fragmentació

Els joves esperen que el periodisme redueixi la fragmentació

Una de les coses més comunes que escolten dels joves en els laboratoris sobre mitjans és que les notícies no tenen perspectives diverses. En un projecte recent, també es va descobrir que esperen que el periodisme pugui reduir la polarització i la divisió en actuar com a constructor de ponts entre perspectives. Aleshores, els mitjans de comunicació haurien d’assumir aquest paper?

Molly Grönlund Müller, investigadora comunitària de l’IN/LAB, Schibsted Media, d’Estocolm, recull el guant en un article titulat “El públic jove espera que el periodisme construeixi ponts i redueixi la fragmentació”. L’articulista es basa en un estudi que ha servit de base per a un informe publicat recentment, News Perspectives, en el qual s’examinen com les diferents perspectives són percebudes, valorades i accedides pels grups més joves (18-25 anys) i més grans (50-65 anys), i les seves expectatives sobre els mitjans de comunicació.

Una troballa especialment interessant de la investigació sueca suggereix una possible tensió entre les generacions més joves i els mitjans de comunicació. Descriu com els enquestats més joves pensen que els mitjans de comunicació haurien d’actuar com a connectors entre diferents perspectives, cosa que hauria de contribuir a reduir la polarització i la fragmentació.

L’estudi detecta que les generacions més joves estan creixent en un món cada cop més volàtil, incert i complex. Els preocupa que la fragmentació creixent, i sovint impulsada per algorismes, del paisatge de la informació agreugi els conflictes i la polarització a la societat.

Esperen que els mitjans de comunicació superin les divisions socials mitjançant la participació activa amb diferents comunitats i la incorporació de veus poc representades a les narratives principals.

L’informe suggereix que el mitjans comencin per reflexionar sobre el seu paper actual. Fins a quin punt estan actuant com a constructors de ponts entre perspectives avui? És aquest un paper que volen adoptar de manera més activa? I, si no, hi ha altres maneres d’abordar les expectatives al voltant de perspectives diverses dels grups més joves?

El treball conclou afirmant que els mitjans de comunicació haurien de prendre aquestes preguntes com a punt de partida per a la discussió i utilitzar-les per navegar per la relació amb la propera generació de consumidors de notícies.

Us convidem a llegir l’article sencer de Molly Grönlund Müller, publicat al web de la International News Media Association,   en aquest enllaç.- El Bloc de l’Estanis/Comunicació 360º (il·lustració: inlabnews.com)