La General News Press Alliance elabora una carta de la traçabilitat de la informació

La General News Press Alliance elabora una carta de la traçabilitat de la informació

La Croix, un periòdic catòlic francès, propietat del grup Bayard Presse des de 1880, publica la Carta de la traçabilitat de la informació: els mitjans francesos estan compromesos, i ho fa amb aquesta entradeta: “Davant el flux d’informació a les xarxes socials i als mitjans de comunicació, els lectors tenen cada cop més difícil d’identificar la font de les notícies. Mitjançant la signatura d’una carta de traçabilitat de la informació, La Croix es compromet, juntament amb els mitjans nacionals, regionals i locals, a citar els mitjans de comunicació a l’origen de qualsevol informació inclosa. Una iniciativa de la General News Press Alliance.

Més enllà d’aquesta qüestió essencial de confiança pública, els mitjans de comunicació i els mateixos periodistes necessiten saber qui està reproduint la seva informació, per protegir-se de qualsevol abús de reproducció o robatori de continguts en un entorn mediàtic molt competitiu. Què aporta aquesta nova carta? Un mitjà de comunicació que reprodueixi informació d’un company i competidor ara ha de citar la font d’aquesta informació al primer paràgraf. En el cas d’un article digital, també ha d’enllaçar amb l’article original dels mitjans. Si no aporta un treball periodístic addicional, haurà de limitar el seu resum d’informació al 25% de la mida original de l’article.

Aquestes normes, incloses en una carta proposada per a la signatura de tots els mitjans (premsa, audiovisual públic o privat, mitjans en línia, etc.), protegeixen tant els periodistes i editors com els seus lectors. Aquests darrers podran tornar sistemàticament a l’article original, valorar el treball periodístic realitzat i comprendre ells mateixos la qualitat de la producció editorial original. Llegiu la carta al lloc web de l’Aliança de Premsa d’Informació General.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: CanariasAhora)