Un crit a Nord-amèrica: “Ara és el moment de salvar el periodisme local. La democràcia no pot esperar”

Un crit a Nord-amèrica: “Ara és el moment de salvar el periodisme local. La democràcia no pot esperar”

Des de fa més d’un lustre, els Estats Units veuen com la premsa local va desapareguen per causes econòmiques i es creen “deserts informatius”, com ells ho anomenen. Els americans entenen que la decadència del periodisme local és una amenaça clara i actual per a la seva democràcia. Els diaris de la ciutat natal -la premsa de proximitat- són una part fonamental de l’experiència americana. Actualitzen les històries quotidianes de ciutats i comtats que fan una diferència a les seves comunitats i serveixen com a guardians que fan responsables els qui tenen el poder.

L’Empire State Local News Coalition és una coalició estatal de diaris de la ciutat que lluiten per la sostenibilitat a llarg termini del periodisme local a Nova York. Denuncien que des del 2005, més de 3.000 diaris han tancat a tot el país, “la qual cosa ha provocat milers d’acomiadaments i innombrables comunitats que han perdut plataformes essencials per compartir les seves històries”.

Si aquestes tendències preocupants continuen, la coalició pronostica que els ciutadans nord-americans corren el risc de perdre la capacitat de fer escoltar la seva veu i donar forma a les polítiques públiques, d’aquí el seu crit angoixós: “Ara és el moment de salvar el periodisme local. La democràcia no pot esperar”.  L’Empire State Local News Coalition defensa un paquet legislatiu sòlid que garanteix que els diaris locals sobrevisquin durant el segle XXI i més enllà. Des d’incentius fiscals que faciliten la contractació i retenció de talent fins a l’augment de l’accés del públic a la informació, la plataforma ofereix mesures bipartidistes per garantir que les comunitats locals continuïn fent escoltar la seva veu durant les generacions futures. – Àmbit d’Estratègia