La Catosfera convertirà de nou Girona en la capital digital de Catalunya

La Catosfera convertirà de nou Girona en la capital digital de Catalunya

La Catosfera 2024 farà la seva 17a edició els dies 17, 18 i 19 d’octubre, aglutinant enguany fins a tres iniciatives digitals que se sumen a la mateixa programació de l’esdeveniment: Futur Fest, SEO Day i la Festa de l’Open Source.

“És l’edició amb el programa més ampli en els disset anys que portem de Catosfera i ho fem participant amb les entitats de Girona. L’objectiu és, cada any, ampliar aliances amb el teixit de la ciutat”, destaca el director de la Catosfera, Joan Camp. D’altra banda, i en l’acta de presentació, la tinenta d’alcaldia i regidora de Llengua Catalana i de Servei a les Persones de l’Ajuntament de Girona, Núria Riquelme, afirmà que “si volem que el català continuï sent una llengua viva ha de tenir un lloc destacat en els entorns digitals. La Catosfera ha estat clau per posar de manifest que el català té un espai, una veu pròpia, a Internet i a les xarxes socials. Per això és un orgull que es faci a la nostra ciutat”.

La Catosfera és el punt de trobada de la Internet catalana. Tindrà la seu a l’Auditori de l’Espai Fundació La Caixa (plaça del Poeta Marquina, 10, Girona) tot i que duran a terme algunes activitats en altres ubicacions de la ciutat. L’objectiu d’aquest esdeveniment, organitzat per l’Associació Catosfera amb el principal suport de l’Ajuntament de Girona, és convertir durant tres dies Girona en la capital digital de Catalunya. L’accés a totes les activitats és lliure i gratuït.

Al llarg de les jornades hi haurà activitats de tota mena, pensades per a tots els públics i relacionades amb les tendències digitals i la internet catalana: des d’activitats educatives experimentals per a públic adolescent fins a altres activitats vivencials pensades per a públic jove, tècniques dirigides a un públic especialitzat i pedagògiques i informatives per a un públic general.

Segons els organitzadors, 2024 ha estat un any molt marcat per la intel·ligència artificial i des de la Catosfera no s’ha perdut de vista aquesta realitat. Es posarà el focus en el costat fosc d’aquesta tecnologia amb una taula de debat sobre els riscos i els perills, i l’anàlisi de possibles solucions, de la mà de Mariola Dinarès, Lluís Nacenta, Maria Viader i Albert Sabater.

Paral·lelament, un dels grans debats que oferirà la Catosfera aquesta edició està relacionat amb l’ús de les xarxes socials i l’alimentació, suggerint la pregunta: “Les xarxes socials decideixen què mengem?”. En aquest debat hi ha convidats cuiners que utilitzen les xarxes per a la seva projecció professional, com l’Ada Parellada, l’Arnau París i el Jacint Carafí (Cintet), conduïts pel periodista Abraham Orriols.

Pel públic adolescent es plantegen tallers per estar al dia de tendències amb l’influenciador Albert Roig, per aprendre a tenir millors hàbits digitals amb la periodista i comunicadora Mariola Dinarès, i fins i tot podran assistir a un bateig a la programació amb mòbil per a la creació d’una animació interactiva a càrrec del col·lectiu ENGINY-era o descobrir què són les tecnologies creatives de la mà de l’Escola Universitària de les Arts ERAM, de Girona.

Tres esdeveniments se sumen a la programació de la Catosfera.- Com a paraigües aglutinadors de diverses iniciatives digitals, totes impulsades des del territori i de la mà d’associacions gironines, la Catosfera acull enguany fins a tres esdeveniments que se sumen a la mateixa programació. Tots tres es realitzaran el dissabte, 19 d’octubre. El Futur Fest, com a un punt de trobada de creadors de contingut i jornada d’activitats del món digital transformades en espectacles en viu pensades per a un públic jove, organitzada per l’Associació Catosfera, amb la col·laboració d’El Foment i l’Ateneu 24 de Juny; el SEO Day, un seguit de ponències sobre posicionament web dirigides a un públic especialitzat en màrqueting digital i SEO organitzades per SEOgirona amb la col·laboració de Dobleseo; i la Festa de l’Open Source, una jornada per aprendre i participar activament del desenvolupament de software mitjançant eines de codi obert, organitzada per  l’associació Geeks.CAT.

El Futur Fest tindrà lloc a El Foment (plaça dels Mercaders, Girona) -a l’aire lliure si les condicions meteorològiques ho permeten- i s’iniciarà a les 12 del migdia amb un ‘Vermut amb Kahoot’, amb la participació de creadors de contingut. Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. A dos quarts de 6 de la tarda els assistents podran gaudir en directe d’un episodi especial de ‘La turra’, el programa de debats picants, testimonis i radiografies del que s’està coent a Catalunya impulsat per 3Cat, amb Alba Riera i convidats sorpresa. Seguidament, a les 7 de la tarda, l’alcoiana Saray Cerro presentarà un espectacle de comèdia de monòleg en viu titulat ‘Quin desastre’. La jornada acabarà amb un concert a càrrec de ‘Últim Cavall’, a l’Ateneu 24 de Juny de Girona, una activitat dins la mostra La Soterrània.cat.

Pel que fa al SEO Day, la sisena edició d’aquesta jornada se celebrarà des de dos quarts de 10 del matí fins a les 2 del migdia a l’Auditori de l’Espai Fundació La Caixa, la mateixa ubicació que la resta d’activitats pròpies de la Catosfera, i comptarà amb sis ponències i debats que tractaran des de tècniques de comunicació per a especialistes en SEO fins a reptes en directe, passant per la part més tècnica de l’optimització del Web Performance, així com les tendències del SEO. També es presentarà l’Associació SEO en Català. Pel SEO Day hi passaran experts com Eva Olivares (Dobleseo), Dídac Anton (Rankerfy), Joan Leon (PerfReviews/Adevinta), Sara González (Sara Projects), Roger Serra (Fundació .cat), David Carrasco (Associació SEO en Català), Carlos Ortega, Clara Soteras (El Nacional), Esteve Castells i Estela Franco (Schneider Electric).

La Festa Open Source, per la seva banda, s’emplaçarà a la Casa de Cultura de Girona, des de les 10 del matí fins a les 6 de la tarda. Aquesta serà la quarta edició d’un esdeveniment que pretén crear un espai on persones amb coneixements previs i sense en la matèria puguin participar en el desenvolupament de software mitjançant eines de codi obert. D’entre les activitats, enguany es podrà gaudir d’un taller per a infants de primària i secundària per a aprendre a crear el teu propi videojoc Arcade amb Micro:bit; un taller sobre com domotitzar casa teva; i una xerrada sobre React Native amb accessibilitat que durà a terme una persona amb discapacitat visual, entre d’altres.. BeMediàtc/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: catosfera.cat)