Desinformació al descobert

Desinformació al descobert

El setembre del 2023, la III Cimera Global sobre Desinformació va presentar una sèrie de trobades que van abordar l’estat actual de la desinformació, de quina manera afecta el periodisme, els lectors de notícies i quines estratègies s’utilitzen avui per combatre-la. Cinc mesos després, la Fundació Gabo, aliada de l’esdeveniment, i el Projecte Desconfío, que l’organitza anualment juntament amb la Societat Interamericana de Premsa i la Fundació per al Periodisme de Bolívia, llancen la guia digital ‘Desinformació al descobert. Aprenentatges, reptes i recomanacions’, un text de vuit capítols amb algunes reflexions essencials d’aquesta tercera edició de la Cimera.

Sota el títol “De què parlem quan parlem de desinformació”, Silvio Waisbord -director i professor a l’Escola de Mitjans i Afers Públics de la Universitat George Washington- reflexiona sobre com combatre la desinformació a partir dels aprenentatges de l’esmentada cimera: ·Ser conscients que vivim en una era de desinformació no aprofundeix prou en les dimensions reals del problema, ja que les seves conseqüències són més profundes del que usualment s’assumeix”. A més, Waisbord va proporcionar algunes claus i preguntes essencials que aborden tant l’operativitat de la desinformació com les estratègies per combatre-la, i que van ser recopilades a la nova guia Desinformació al descobert. Aprenentatges, reptes i recomanacions de la Fundació Gabo i el Projecte Desconfío.

Segons LatAm Journalism Rewie, la guia tracta d’un panorama de la desinformació fet a partir d’una selecció de les anàlisis dels panelistes i els projectes presentats perquè persones que coneguin (o no) sobre aquest tema vegin de prop en què consisteix i es familiaritzin amb les seves operacions. Alhora, és una crida a fer servir les eines del bon periodisme –incloent, amb responsabilitat i cautela, la intel·ligència artificial– i exigir garanties als líders mundials per enfrontar l’auge de la desinformació, que el Fòrum Econòmic Mundial va assenyalar com “el principal risc al món aquest 2024 juntament amb altres com el canvi climàtic”.

La Fundació Gabo ofereix conèixer la guia completa sobre desinformació descarregant-la aquí sense cost.- Bemediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: Fundació Gabo)