El Consell de Govern ha donat llum verda als ajuts als mitjans de comunicació per valor de set milions d’euros. La finalitat d’aquestes ajudes és minimitzar l’impacte negatiu de la intel·ligència artificial generativa en la creació, l’elaboració i la publicació de continguts que difonen, així com fer front a la desinformació.
El Govern Basc reconeix que la Intel·ligència Artificial és un motor per a la innovació i el desenvolupament, però alhora és conscient del risc que aquesta realitat pot suposar per al dret a la informació de la ciutadania. En aquest sentit, el Govern considera que els mitjans de comunicació professionals tenen un paper crucial en el compliment d’aquest dret i són agents imprescindibles en la lluita contra la desinformació i, per tant, en el desenvolupament dels valors democràtics. En aquest context, el Consell de Govern va autoritzar el juliol aquesta subvenció que vetlla per un ecosistema de mitjans de comunicació proper a la ciutadania basca.
Els ajuts estan dirigits a mitjans de comunicació diaris generalistes amb seu a la CAE: premsa-escrita, mitjans nadius digitals, emissores de ràdios i televisió. Cal destacar que hi ha una línia específica per ajuts a mitjans de comunicació diaris generalistes amb contingut local o comarcal.
La finalitat del projecte o activitat que han presentat els mitjans és la de minimitzar l’impacte negatiu de la intel·ligència artificial generativa per a la creació, elaboració i publicació dels continguts que difonen (equip humà multidisciplinar capacitat per a la creació, elaboració i publicació, etc.). Aquest projecte havia d’incloure mesures o mecanismes per fer front a la desinformació i, en particular, quant a contrastar i verificar la desinformació creada amb mètodes d’intel·ligència artificial generativa. Per acabar, compten amb iniciatives o eines que promoguin l’alfabetització mediàtica de la societat en general, i dels grups més vulnerables a la desinformació en particular.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: Bidebieta)