Els periodistes de més edat són els que treuen millor rendiment de l’IA: pregunten millor

Els periodistes de més edat són els que treuen millor rendiment de l’IA: pregunten millor

La intel·ligència artificial (IA) ja forma part del dia a dia de les redaccions periodístiques al nostre país. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe “IA per a periodistes: enemiga o aliada?”, presentat el 19 de maig de 2025,, a Madrid per Estudio de Comunicación, Servimedia i la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE).

L’estudi, basat en una enquesta a 410 professionals de la comunicació, revela que un 83,7% dels periodistes han utilitzat alguna eina d’IA en la seva tasca professional. Aquesta adopció és especialment elevada entre els menors de 50 anys (91%), però també és significativa entre els majors de 50 anys (75%), col·lectiu que, tot i usar-la menys, destaca per fer-ne un ús més eficaç, aprofitant millor el context i l’experiència acumulada. Sap preguntar millor.

Entre les aplicacions més habituals de la IA en el periodisme destaquen la transcripció d’àudio a text (62,1%), la generació de resums (57,8%), la recerca d’informació (51,7%) i les traduccions (51,3%). Aquestes dades mostren com la IA s’està consolidant com una eina de suport en processos rutinaris i que requereixen temps, alliberant els professionals per a tasques més analítiques o creatives.

Tot i l’ampli ús, l’informe també posa de manifest que el desenvolupament i la implementació de la IA dins les empreses periodístiques encara és incipient: el 89% dels periodistes treballen en mitjans que no compten amb departaments o figures específiques dedicades a la IA. Això implica que l’autoformació i l’experimentació individual continuen essent les vies principals per incorporar aquestes eines a la rutina professional.

El debat ètic i la necessitat de regulació també han estat presents en l’informe. Un 57,6% dels periodistes considera que haurien de ser les organitzacions professionals qui liderin l’establiment de criteris i bones pràctiques per a l’ús de la IA en el periodisme. Per altra banda, un 41,8% defensa que les administracions públiques també haurien d’implicar-s’hi.

El document conclou que la IA no és una amenaça en si mateixa, sinó una aliada potencial si se n’estableix un ús ètic i responsable. El repte, doncs, no és tant tecnològic com professional i ètic: integrar la IA de manera que reforci la qualitat, la ràpida verificació i la credibilitat de la informació periodística.

Per a qui vulgui consultar l’informe complet, està disponible al lloc web d’Estudio de Comunicación en aquest enllaç.-  El Bloc de l’Estanis/Comunicació 360º (Il·lustració: Servimedia)