La premsa local nord-americana vol deixar enrere la filantropia amb l’ajut de l’Intel·ligència Artificial

La premsa local nord-americana vol deixar enrere la filantropia amb l’ajut de l’Intel·ligència Artificial

La dissetena edició de l’informe anual de tendències tecnològiques de FTI (Future Today Institute) és una lectura obligada per a tots els sectors. Han fet un seguiment de més de 700 tendències tecnològiques i científiques que probablement influiran en tots els sectors. L’informe es pregunta què passa si revitalitzem el periodisme però no impliquem el públic? Entre altres factors, l’afluència de finançament aconsegueix generar un renaixement del periodisme local als Estats Units.

Entre el 2024 i el 2026, el nombre total de periodistes empleats per les organitzacions de notícies locals nord-americanes va créixer, revertint una situació de declivi a llarg termini. Diu l’informe FTI que aquests nous llocs de treball van arribar de manera desproporcionada a les comunitats rurals, que havien estat les més afectades per la reducció de la premsa local.

La cobertura finançada amb subvencions, centrada en la responsabilitat del govern i la participació cívica, va satisfer els objectius principals de les principals fundacions i el desig dels periodistes d’actuar com a vigilància. Però va tenir un cost: la decisió de prioritzar el periodisme centrat en el govern i la democràcia va significar que altres tipus de cobertura de la comunitat, com les històries d’interès humà i els informes culturals, tenien pocs recursos.

Sense els tipus d’informes que permeten als editors crear una audiència i oferir una sensació de lloc dins d’una comunitat, transferint mentalitat cívica, es marceixen a la vinya. L’entusiasme dels principals donants per la informació cívica mai no s’equipara amb el suport individual. Segons l’informe, les inversions que van permetre a aquestes capçaleres contractar nous periodistes i continuar operant està nen perill perquè la manca de participació de l’audiència fa que tot plegat no produeixi cap impacte als periodistes.

L’any 2030, els periodistes de proximitat nord-americans miraran enrere el boom del finançament filantròpic amb menyspreu. Els finançadors i els mestratges hauran passat a altres prioritats després de perdre l’interès per donar suport a la producció d’un periodisme poc llegit. L’ecosistema de notícies local es quedarà més feble que abans perquè la majoria dels editors de premsa local no van buscar vies no filantròpiques per sostenibilitat. L’FTI pronostica que, fora dels principals nuclis de població, la majoria de comunitats es queden sense cap periodista professional.

És recomanable llegir el llarg apartat de Notícies-Informació de l’informe 2024 Tech Trends report / 17th Edition. Aneu a aquest enllaç.- Bemediatic/Àmbit d’Estratègia