Suïssa: cap a l’augment de l’ajuda financera als mitjans locals

Suïssa: cap a l’augment de l’ajuda financera als mitjans locals

La Comissió Nacional de Telecomunicacions de Suïssa va adoptar aquest estiu el projecte d’ajuda indirecta a la premsa regional per 17 vots en contra amb la voluntat d’ampliar i adaptar les ajudes indirectes a la premsa local i regional.

La comissió suïssa considera que l’augment de les ajudes indirectes a la premsa constitueix una mesura transitòria temporal necessària per garantir la diversitat dels mitjans, sobretot els de proximitat. La idea és que les petites editorials tinguin un marge de maniobra financer que puguin utilitzar per afrontar reptes com la transformació digital.

Concretament, les aportacions anuals del pressupost general de la Confederació i destinades a la distribució regular de diaris i publicacions periòdiques de subscripció de la premsa local i regional passaran de 30 a 45 milions de francs, i les aportacions destinades a la premsa associativa i a les fundacions de 20 a 30 milions de francs.

El projecte també preveu donar suport a la distribució matinal entre setmana de diaris de subscripció i setmanaris de la premsa de proximitat, posant a disposició, de manera temporal, 30 milions de francs addicionals anuals. El projecte està sotmès ara al Consell Federal per a la seva opinió.

La comissió també vol donar forma al futur del suport als mitjans: per tant, ha adoptat dues mocions. La primera es refereix a la introducció de suports independents dels canals de mitjans electrònics i dels models de negoci. El segon es refereix a l’eliminació de la competència deslleial de les ajudes a la premsa associativa i les fundacions de la Confederació Helvètica.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: RTS)