Els periodistes francesos Lucie Inland i Quentin Bonadé-Vernault denuncien des de “INA, La Revista dels Mitjans” que les notícies locals estan sota pressió a la Bretanya: “O lluitem o morim”, diuen. Amenaces de l’extrema dreta i els lobbies agroindustrials, intenten d’obligar els periodistes a revelar les seves fonts… Els mitjans locals de la Bretanya s’enfronten cada cop més a la intimidació.
Certament, els periodistes dels mitjans locals bretons estan sotmesos a pressions i intimidacions. Això és el que revela l’article de La Revue des Médias, que entrevista diversos periodistes que han estat víctimes d’amenaces de mort de l’extrema dreta, com va ser el cas del redactor en cap de Le Poher; i la pressió policial per revelar les seves fonts. Només aquest any la policia ha entrevistat quatre periodistes de Télégramme. A l’abril, el redactor en cap del diari s’expressava en una columna: “ Aquesta pressió sobre la nostra redacció no ha estat mai tan forta des de la creació del nostre diari”. Erwan Chartier-Le Floch, redactor en cap de Le Poher, és un dels que ha hagut de respondre davant la policia. “Fa molt de temps que existeix. Quan els periodistes aconsegueixen contactar amb persones que els agradaria atrapar abans que ho facin, pensen que poden fer-nos escopir els contactes. Això em va passar per unes quantes entrevistes “, desafiant el deure dels periodistes de protegir les fonts.
Anne Bocandé, directora editorial de Reporters Sense Fronteres, observa que els periodistes que investiguen temes ambientals són cada cop més atacats, en línia i sobre el terreny. “Aquesta és una realitat a diverses zones del món, especialment al Brasil i l’Índia”. Assenyala que a la Bretanya, “un cas de text d’una premsa local viva”, la pressió prové principalment dels lobbies agroindustrials.
“Veiem que als Estats Units els vots populistes s’enforteixen quan ja no hi ha premsa local”, analitza Erwan Chartier-Le Floch. Anne Bocandé coincideix: “Les xarxes de desinformació proliferen en absència de mitjans locals. És perquè hi ha menys mitjans que hi ha una pèrdua de confiança”. Per a Sylvain Ernault, la reacció a prendre és implacable: “ Estem en un punt en què o lluitem o morim”.
Des d’El Bloc de l’Estanis mostrem total solidaritat amb els periodistes bretons.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració:Damien MEYER/AFP/INA)