El DIEC ha incorporat 78 noves paraules en català aquest 2024

El DIEC ha incorporat 78 noves paraules en català aquest 2024

L’Institut d’Estudis Catalans ha anunciat la llista de mots que s’han afegit al diccionari. Són un total de 78 paraules, les que s’han inclòs en aquesta ocasió, procedents d’àmbits molt diversos, de la gastronomia als esports, però aquesta vegada parant especial atenció als mitjans de comunicació i les noves tecnologies. Així, des del 8 de juliol ja trobem al DIEC termes com mediàtic, internet, pixelar,  traçabilitat, itinerància, mèdia o fotoperiodisme.

També inclou paraules molt utilitzades en el dia a dia, com gihadisme, extracomunitari rostidora, sobrepès, tempura, Rostisseria, tiramisú, vinoteca, xapata, xistorra, kebab… El DIEC no s’oblida d’incorporar el terme gorro -que va ser un dels termes proposats a neologisme de l’any 2023 en la categoria de paraules corrents-, ni tampoc del món de l’esport, incloent-hi els termes rebotejador i rebotejar, pàdel… i juguera (ganes de jugar).

Aquí trobareu les esmenes introduïdes en la versió en línia (juny 2024) en el DIEC.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: IEC)