Els principals editors parlen sobre la infinitat de reptes als quals s’enfronta el periodisme

Els principals editors parlen sobre la infinitat de reptes als quals s’enfronta el periodisme

Per Greg Piechota, investigador a INMA, escriu que els editors s’enfronten a l’augment de la polarització política, la disminució de la confiança del públic i un nivell d’assetjament sense precedents contra els periodistes. Es basa en  Directores, un nou llibre  del periodista espanyol Fernando Belzunce, en el qual explica el que va parlar amb onze editors: des de Ressa i Adam Michnik, de la Gazeta Wyborcza, de Polònia, fins a Alessandra Galloni, de Reuters, i Joe Kahn, del The New York Times.

En entrevistar els seus companys, Fernando Belzunce va trobar que les amenaces per al periodisme i les societats són similars a nivell mundial, en part perquè comparteixen les arrels: “La polarització està impulsada per la fragmentació de l’audiència, i la fragmentació la permet la tecnologia. Els radicals ignoren els fets i utilitzen les xarxes socials per crear realitats alternatives, i després ataquen brutalment els periodistes que els investiguen”.

Com han de respondre els mitjans de comunicació? “Amb fets, fets i més fets. No podem acceptar realitats que no es basen en fets”. Segons la seva opinió, un periodisme d’investigació rigorós i la transparència sobre el seu funcionament poden ajudar a recuperar la confiança de l’audiència.- Àmbit d’Estratègia