Escalfen màquines per al Congrés de Periodisme d’Osca

Escalfen màquines per al Congrés de Periodisme d’Osca

Intel·ligència artificial, comunicació d’emergències, la deriva de Twitter i el seu impacte, la desinformació, el periodisme especialitzat, l’auge del True Crime o les claus que determinen la informació internacional que apareix als mitjans seran algunes de les qüestions que protagonitzaran les taules del Congrés, que es desenvoluparà al Palau de Congressos d’Osca els dies 13 i 13.

La notícia és que ja és obert el termini d’inscripció per al XXVI Congrés de Periodisme d’Osca, que es farà els dies 13 i 14 de març. Les inscripcions poden realitzar-se des del següent enllaç pàgina inscripcions. El Congrés es desenvoluparà al Palau de Congressos d’Osca, amb l’organització de l’Associació de Periodistes d’Aragó, i el patrocini de Govern d’Aragó, l’Ajuntament d’Osca, la Diputació Provincial d’Osca i Telefónica, amb Renfe com a tren oficial.

El Congrés de Periodisme d’Osca es converteix cada any en un gran espai de trobada, on els professionals de la comunicació i els estudiants de les universitats compartiran coneixement i debatran sobre aspectes com la intel·ligència artificial, la comunicació d’emergències, el desafiament de la desinformació, l’auge del True Crime, la importància d’apostar per l’especialització en el periodisme, entre molts.

El valor del periodisme especialitzat 

Al Congrés, es reflexionarà sobre què aporta el periodisme especialitzat en la revolució informativa a què ens enfrontem, amb convidades dels àmbits de l’agroalimentació, el medi ambient i la salut. Com treballar perquè la informació vagi davant de la desinformació i com disposar de fonts acreditades seran algunes qüestions de debat.

A la taula, moderada per la periodista Melània Bentué, intervindran la presidenta de l’Associació Nacional d’Informadors de la Salut (ANIS), Graziella Almendral; la presidenta de l?Associació de Periodistes d?Informació Ambiental (APIA), María García de la Fuente, i la vicepresidenta de l?Associació de Periodistes Agroalimentaris d?Espanya (APAE), Elisa Plumed, que exposaran per què es requereixen periodistes amb formació especialitzada en la matèria.

El periodisme cal fer-ho

“El periodisme cal fer-ho” és el retador títol de la conversa que mantindrà el periodista, cineasta i creador de contingut –guanyador del Premi Ondas i del Premi Iris pel seu documental “Com caçar un monstre”- Carles Tamayo, amb la periodista i politòloga Alba Moreno, de la Fundació Maldita. “En un context on la immediatesa domina els mitjans, el periodisme enfronta el desafiament d’omplir hores de contingut diari, moltes vegades a costa de la veracitat i el rigor” serà el punt de partida del diàleg que mantindran el 13 de març a la tarda.

La pressió per produir notícies constantment ha normalitzat la publicació d’informació sense contrastar, fragmentada o irrellevant, generant desinformació i erosionant la confiança del públic, assenyala l’organització. “Aquest fenomen posa en evidència la necessitat de reivindicar el compromís ètic de l´ofici: els mitjans tenen la responsabilitat de garantir les eines, el temps i el suport necessaris perquè la informació sigui veraç, profunda i responsable”, resumeix la proposta.

El repte de la intel·ligència artificial

En un entorn on el temps escasseja i les fonts són gairebé infinites, els periodistes s’enfronten a un repte constant: filtrar, verificar i contextualitzar la informació. La intel·ligència artificial (IA) generativa no substitueix aquesta tasca essencial, sinó a facilitar-la, alleujant tasques repetitives i accelerant els processos tècnics. Amb aquest punt de partida, el Congrés oferirà un enfocament pràctic de la IA generativa, desmitificant-la i mostrant com pot ser un suport útil per als periodistes en diferents fases de la feina.

Eduardo Noeda i Juan Alonso impartiran aquest taller que forma part del programa del Congrés i és gratuït per als i les inscrites al mateix. Tots dos han treballat en formació sobre IA i tecnologia en institucions com ESADE, Universitat Europea, la BNE i el Museu Reina Sofia. Junts aporten una perspectiva única sobre la IA, que combina creativitat, anàlisi crítica i experiència pràctica a l’àmbit empresarial i cultural.

Aquest taller l’assistència del qual requerirà inscripció i que s’ha organitzat en col·laboració amb la Fundació Saragossa Ciutat del Coneixement (FZC) s’impartirà a la primera jornada del Congrés.

Desafiaments de la informació internacional

Sara Romero, cap d’Internacional d’Antena 3 Notícies; Ana Carbajosa, cap de secció de Planeta Futur d’El País; i Sergi Roca, cap de la secció Internacional de Catalunya Ràdio, reflexionaran sobre els desafiaments dels editors a la informació internacional. “De la immediatesa a la profunditat social” és el títol d’aquest col·loqui, organitzat en col·laboració amb Oxfam Intermón.

Trobareu tota la informació en aquest enllaç.- El Bloc de l’Estanis/Comunicació 360º (Il·lustració: APA)