La Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català de la Universitat de Girona convoca la 2a Jornada de Periodisme i Exili, amb la voluntat de recuperar la memòria individual i col·lectiva de la professió periodística, que ha patit, al llarg dels temps, diversos episodis provocats per la repressió dels governs que han volgut silenciar la lliure expressió d’informacions i opinions. L’exili, voluntari o forçós, representa un cruel desarrelament d’un sector fonamental en qualsevol societat, com és el periodístic.
En l’edició d’enguany, la Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català s’afegeix a la celebració del Centenari de la Revista de Catalunya (1924-2024), una revista que al llarg de la seva dilatada història ha patit, en diverses etapes, les vicissituds pròpies de la repressió i la manca de llibertat, per la qual cosa molts dels seus redactors i col·laboradors, a més de la mateixa Revista, van haver de continuar la seva activitat periodística en l’exili. La jornada es farà el pròxim 7 de juny al Port de la Selva (Espai Port-Moll d’en Balleu) i compta amb la col·laboració de la Societat Catalana de Comunicació-Institut d’Estudis Catalans (SCC-IEC).
Estan previstes dues conferències i una taula rodona. Quim Torra, editor i escriptor (131è president de la Generalitat) tractarà sobre “Armand Obiols, periodisme, literatura i exili”. Àlvar Llobet, historiador i periodista, parlarà sobre “Joan Sauret: Ressorgiment i esperança”. La taula rodona versarà sobre “La Revista de Catalunya i la defensa de la cultura catalana”, amb la participació d’Andrea Pereira, professora de Literatura a la UAB; Oriol Ponsatí-Murlà, professor de Filosofia a la UdG; Enric Pujol, professor d’Història a la UAB, i Francesc Vilanova, professor d’Història a la UAB. Moderarà Jordi Manent, filòleg.
Podeu trobar més informació a continuació en aquest enllaç. BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: UdG)