Les dades del Digital News Report (DNR) 2025, l’estudi més gran del món sobre l’ús dels mitjans de comunicació a nivell mundial, romandran confidencials fins a mitjans de juny. Però Stefan Gadringer, de la Universitat de Salzburg, ja ha revelat algunes notícies de l’estudi, segons explica Harald Fidler a Der Standard
En aquest cas són bones notícies del DNR per a Àustria: la confiança en els mitjans de comunicació torna a augmentar una mica respecte a la “vall de les llàgrimes” de l’any anterior, tal com va explicar Gadringer dimecres passat al congrés de comunicació Komkon, de l’Associació de Relacions Públiques d’Àustria (PRVA) i APA-Comm a Viena: “L’índex de confiança torna a augmentar lleugerament”.
Segons Der Standard, Gadringer encara no va poder proporcionar cap dada concreta sobre això: el període d’embargament del Reuters Institute for the Study of Journalism de la Universitat d’Oxford no acaba fins al 17 de juny. Stefan Gadringer dirigeix, precisament, l’avaluació per a Àustria, des del Departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat de Salzburg.
Gadringer va prometre bones notícies per al finançament del periodisme austríac. La disposició a pagar per les notícies ha tornat a augmentar una mica recentment a Àustria. L’Informe de notícies digitals del 2024 va confirmar l’estancament amb una xifra no gaire alta, al voltant del 14%, que va declarar haver pagat per serveis de notícies digitals l’any anterior. Gadringer parla d’un augment de l’ordre d’1,5 punts percentuals.
L’informe fa una enquesta en línia sobre l’ús dels mitjans de comunicació a 48 països d’arreu del món per part de Yougov a unes 2.000 persones majors de 18 anys a la majoria de països. L’enquesta es realitza normalment al gener/febrer de l’any de publicació i enguany torna a analitzar les actituds envers la intel·ligència artificial en la producció de notícies. Al voltant del 28,5 per cent dels enquestats a Àustria van expressar la seva acceptació per les notícies que es generen en gran part amb IA i que la gent encara mira amb crítica. Aquesta acceptació ha augmentat ara “en un cinc per cent”, va informar Gadringer: “La gent se sent una mica més còmoda amb això”. L’acceptació de notícies produïdes en gran part per humans amb el suport d’IA ja era més gran el 2024.
Les notícies generades per IA gaudeixen de menys confiança, segons va informar Gadringer a partir de les dades. Segons Gadringer, els enquestats veuen el perill del biaix en el contingut de manera similar per a les notícies produïdes per humans i IA.
La cap de redacció d’APA, Maria Scholl, afirma a Der Standard: “L’ecosistema periodístic encara no ha assolit un nivell de maduresa que pugui donar una resposta coherent als reptes als quals s’enfronta el periodisme i el seu finançament”. Això també s’aplica al nivell de maduresa dels consumidors: “El problema més gran del periodisme en l’espai digital és que no és reconegut”. El periodisme ha d'”explicar què fem”, diu Scholl, i fer que la “cadena de subministrament” d’informació sigui transparent i comprensible.
D’altra banda, Nana Siebert, cap adjunta del diari vienès, diu que una de les tasques centrals de la premsa “és explicar més el periodisme: com i per què informem sobre unes coses i no sobre altres”. Es tracta de “poder ensenyar als joves què fan els mitjans de comunicació i per què la gent hauria d’estar alerta i informada”. Precisament, l’Standard intenta fer-ho en particular amb un curs de formació en habilitats mediàtiques per a professors en col·laboració amb la Universitat d’Educació de Viena.
Per a Siebert, la imatge dels mitjans de comunicació –tenint en compte les dades del Digital News Report– recau principalment en els mateixos mitjans de comunicació: “Som els mestres de pintar una imatge desoladora”. Aquesta també és una tasca important per als periodistes.
Restem a l’espera de conèixer algunes de les novetats del Digital News Report 2025 sobre l’estat espanyol, que segurament no diferiran pas massa d’aquestes que hem conegut sobre Àustria.- El Bloc de l’Estanis/Comunicació 360º (Il·lustració: DS)