La importància del periodisme independent es debat avui, 7 d’octubre, a la UE

La importància del periodisme independent es debat avui, 7 d’octubre, a la UE

La importància del pluralisme mediàtic i del periodisme independent davant la creixent desinformació és avui, dilluns, 7 d’octubre, el centre d’un debat a la Comissió Europea.

Les notícies falses i les campanyes coordinades de desinformació s’han convertit en instruments d’interferència política en els darrers anys, com ha destacat la comissió parlamentària especial encarregada d’examinar aquesta qüestió durant la novena legislatura. Les eleccions europees de juny de 2024 i diverses eleccions nacionals s’han vist afectades per incidents de manipulació de la informació.

La desinformació també va augmentar significativament durant la invasió russa d’Ucraïna i la pandèmia de la COVID-19. Ursula von der Leyen va anunciar al Parlament al juliol que hi hauria un nou “Escut de la democràcia europea” per combatre la manipulació de la informació i la interferència estrangera.

Així, el Parlament va adoptar una sèrie d’actes legislatius destinats a protegir els ciutadans i les empreses de la UE contra la desinformació i la interferència estrangera, incloses la Directiva Anti-SLAPP i la Llei de llibertat de premsa (Media Freedom Act). Aquest últim pretén protegir la llibertat editorial de les interferències polítiques i protegir millor els periodistes de la UE i les seves fonts.

Fem memòria:

El Parlament Europeu ha aprovat en els darrers anys diversos textos legislatius per protegir els ciutadans i les societats de la Unió Europea davant la desinformació i la ingerència estrangera, inclosa la  directiva contra els litigis estratègics  per frenar la participació pública (SLAPP, pels seus sigles en anglès).

També destaca la  Llei sobre llibertat de premsa , aprovada el mes de març passat, que busca garantir la llibertat editorial davant la interferència política i protegir millor els periodistes i les seves fonts. Els Estats membres estan obligats a protegir la independència dels mitjans de comunicació i queda prohibida tota intervenció en les decisions editorials.

Gràcies a aquesta llei, les autoritats tenen prohibit pressionar els periodistes i editors perquè divulguin les seves fonts: no podran aturar-los, sancionar-los, fer cerques a les seves oficines o instal·lar programes de vigilància intrusius als dispositius electrònics.

Cal destacar que, per evitar l’ús polític dels mitjans de comunicació públics, els directors i els membres del consell d’administració han de ser seleccionats mitjançant procediments transparents i no discriminatoris per a mandats suficientment llargs. A més, no és possible acomiadar-los abans que finalitzi el contracte, llevat que ja no compleixin els criteris professionals.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: European Union)