Un nou estudi elaborat a Finlàndia ha descobert que els propagandistes prorussos estan atacant les redaccions de mitjans d’Europa amb peticions de correu electrònic i xarxes socials, especialment a Telegram, per examinar les afirmacions de notícies falses. L’objectiu sembla ser tant malgastar recursos de verificació de dades com amplificar l’abast de la desinformació. L’informe diu que l’esquema també pretén amplificar certes narratives falses fent que els periodistes publiquin les seves desmentides i les comparteixin arreu.
Anomenat “Operació sobrecàrrega” per l’empresa finlandesa de programari i metodologies Check First, que va publicar l’informe, l’esquema en curs implica actors prorussos anònims que es posen en contacte amb periodistes en una campanya coordinada per fer-los verificar sospites de notícies falses. L’estratagema es basa en el principi senzill que “tota publicitat és bona publicitat”.
Fins ara, Operation Overload s’ha dirigit a més de 800 organitzacions de notícies d’Europa i més enllà, amb uns 2.400 tuits i més de 200 correus electrònics. Check First va trobar que en els últims mesos s’han publicat més de 250 comprovacions de fets que mencionen les narracions falses creades per a l’operació sobrecàrrega.
Per exemple, el remitent d’un correu electrònic citat a l’informe es fa passar per un ciutadà preocupat que, suposadament, ha vist afirmacions sospitoses als mitjans russos i demana als periodistes que hi facin una ullada. En un altre, l’autor deixa clar que volen que qualsevol verificació de fets es comparteixi àmpliament perquè pugui ser vista per tantes persones com sigui possible.
Això demostra l’objectiu d’Operation Overload d’arribar a un públic més ampli, tant si la història es desacredita com si no, segons Check First.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: EuroNews)