Segons la FeSP (Federació de Sindicats de Periodistes), l’Associació de Mitjans d’Informació (AMI) ha anat alentint les negociacions del Conveni Col·lectiu Estatal del sector de Premsa Diària, iniciades ja fa més de dos anys, i des de fa uns quants mesos les manté bloquejades.
L’AMI es va comprometre a convocar els sindicats la primera quinzena de febrer per intentar assolir un acord final, però a hores d’ara la patronal continua sense convocar. Davant d’aquesta actitud, les tres organitzacions que negocien aquest conveni -CCOO, UGT i FeSP- afirmen en un comunicat que es veuen obligades a adoptar mesures de pressió, entre elles diverses jornades de vaga a les empreses que apliquen aquest conveni col·lectiu. S’està preparant un calendari de mobilitzacions coincidint amb la convocatòria d’eleccions autonòmiques i europees.
Els sindicats fan saber que les plantilles dels periòdics han perdut entre un 25% i un 30% de poder adquisitiu a la darrera dècada. Segons la FeSP, la direcció general de la patronal AMI s’ha escudat en una suposada i permanent crisi del sector per mantenir congelats els salaris i, alhora, pretendre augmentar la jornada laboral anual. Els salaris actuals al sector de la Premsa Diària són d’una mitjana de 21.600 euros bruts anuals per a redactors i redactores. Tot i això i malgrat no ser elevats, hi ha empreses que estan contractant periodistes llicenciats/des com a ajudants i auxiliars de redacció, amb salaris mitjans de 18.900 euros i 16.000 euros, respectivament.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustracio: EPA)