L’accés universal a la informació és vital per beneficiar-se de la llibertat d’expressió. Permet als periodistes informar i a la ciutadania comprendre el que es fa en nom seu. Els periodistes aporten transparència i demanen comptes als governants.
Amb motiu del Dia Internacional de l’Accés Universal a la Informació, que es va commemorar el dissabte, 28 de setembre, la Federació Internacional de Periodistes (FIP) exigeix als governs de tot el món que facin accessible la informació pública i deixin d’interferir a la feina dels periodistes. La ciutadania té dret a saber què es fa en nom i amb els recursos.
Una crida de la Federació Internacional de periodistes recorda que, arreu del món, l’accés a la informació pública corre el risc de veure’s restringida en nom de la seguretat nacional i la legislació antiterrorista, que amplien cada cop més les definicions “d’informació classificada” i limiten les excepcions per al periodisme. A més, l’obstrucció del treball periodístic adopta moltes maneres, des de la prohibició d’assistir a determinats actes i la denegació d’accés a la informació pública, fins a la citació policial per no revelar la identitat de fonts anònimes.
Per la FIP, molts dels que estan al poder instrumentalitzen l’accés a la informació per obstaculitzar el treball dels periodistes i silenciar els mitjans de comunicació, fent cas omís de la democràcia i el bon govern. El periodisme és un bé públic, diu la crida, però ha d’operar en condicions que permetin el seu lliure exercici sense que els periodistes temin ser amenaçats, perseguits, agredits o assassinats.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: FIP)